Roggenplaat en Roompot (Colijnsplaat)

Langs de Roggenplaat en door de Roompot

Boei H6 bij de Roggenplaat tegenover de Flauwerspolder

Op zich geen bezienswaardigheden vandaag of het waarnemen van opmerkelijke dieren, maar gewoon een dag zeilen in alle rust en in alle vroegte. Alhoewel niet de gewoonte tijdens de vakantie vanmorgen de wekker gezet om 6.00 uur, het tijdstip van laag water bij de stormvloedkering van de Oosterschelde. Door rond die tijd te gaan varen begint de Oosterschelde weer vol te lopen en hebben we vanuit Burghsluis de stroom mee richting de Zeelandbrug. De wekker is niet gegaan, om half zes was de schipper wakker om ‘zeeklaar’ te maken, beginnend met het zetten van een thermoskan sterke koffie en het uitlaten van de hond. Daarna volgen de verdere handelingen van huiken van de zeilen en nog wat rituelen. De wind is noord-oost en dat betekent opkruisen tegen de wind in tussen de rode en groene boeien. Vastlopen zou niet erg zijn, het water zal alleen maar rijzen. Maar voorkomen is beter, een bootje moet drijven. Opvallend dat het op sommige plekken bijna vijftig meter diep is, langs de oevers en de Roggenplaat binnen een paar minuten aflopend tot onder de tien meter. Nog altijd behoorlijk diep vaarwater maar intuïtief denk je ‘we gaan maar overstag’. Wat later in de ochtend wordt de rest van de bemanning wakker die we helpen met ontwaken door het inschenken van een stevige kop koffie. Om daarna over te gaan tot het gezamenlijke ontbijt. Tot aan de Roompot kruisen we met steeds langere slagen van door het vaarwater om dan langs de Zeelandbrug de Oosterschelde over te steken naar Colijnsplaat waar we zullen overnachten. Rond de middag knopen we het bootje vast aan de steiger. Het was wederom een mooie dag op het water.

Colijnsplaat

Jachthaven van Colijnsplaat

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. H Heinsius

  Ik zie een mooi zonnepaneel op uw boot liggen. Kunt u daar wat meer over vertellen ( of staat dat al op uw ( leuke) site?)
  Hg
  Hans Heinsius
  heinsius@gmail.nl
  Nagual
  Port Zelande

  1. Johan

   Dag Hans,

   Dank je wel voor het compliment over onze website. We zullen de pagina openen op de hoofdpagina website over het zonnepaneel. Daarin staan ook wat berekeningen van gebruikers aan boord. Vriendelijke groet,

   Johan

Geef een antwoord