Winterberg, Sauerland

Rheinbrücke, Duisburg

De Duitse Autobahn A40 vormt de verbinding tussen Nederland en het Ruhrgebied. Bij Duisburg kruist de Autobahn de Rijn en is daarmee ook een belangrijke verbinding tussen de linker- en de rechter Rijnoever. De uit 1970 daterende Rijnbrug bij Duisburg-Neuenkamp is berekend op 30.000 voertuigen per dag: zowel qua doorstroom als draagkracht is dat in de huidige tijd bij lange na niet meer toereikend. Dagelijks bewegen zich momenteel 100.000 voertuigen over de brug. Een bredere en sterkere brug die de stadsdelen van Duisburg verbindt is nodig.

Rond de klok van kwart over tien zijn we gaan rijden, kwart voor vier kwamen we aan in Winterberg. Zowel op de Nederlandse snelwegen als op de Duitse Autobahn zo rond de 100 km/uur aangehouden, na Duisburg reden we het heuvelachtige landschap in. Opmerkelijk zuinig gereden, 1 liter benzine op 20 kilometer laat het dashboard zien. Een afstand van 336 kilometer.

Autobahn A40 Duisburg
Authobahn A40 brug over de Rijn in aanbouw

Autobahn A40

Bij Duisburg passeerden we de in aanbouw zijnde nieuwe Rijnbrug, bedoeld om de A40 ter plaatse te gaan verbreden. Daar hadden we wat lichte oponthoud voor een aannemelijke reden: het wegen van passerende voertuigen, gereguleerd door  verkeerslichten. Personenauto’s worden vlot doorgelaten, maar het vrachtverkeer gewogen. Bij een toelaatbaar gewicht gaat de slagboom open en gaan de lichten op groen. De vrachtwagencombinatie voor ons werd te zwaar bevonden, werd door verkeersregelaars naar opzij geleid. Daar hadden wij geen last van. Voor ons gingen de lampen op groen.

Subaru Justy
Subaru Justy 1.0 Comfort S langs de Duitse Autobahn

Ruhr

Winterberg, Sauerland
Uitzicht op de skischansen van Winterberg, Sauerland

Winterberg ligt in het Sauerland, in de deelstaat Nordrhein-Westfalen, en wordt aangeprezen als een wintersportgebied. Met mogelijkheden tot skiën, schansspringen, langlaufen en rodelen. In de winter welteverstaan, zomers zijn de pistes en loipes groen en leeg, staan de skiliften stil. Opmerkelijk dat de pistes van Winterbergen vol staan met sneeuwkanonnen, om bij tekort aan natuurlijke sneeuwval kunstmatige sneeuw te creëren. Winterberg ligt op zo’n 500 tot 800 meter boven zeeniveau. Geen hooggebergte dus, maar overwegend groene heuvels. Maar nabij Winterberg bevindt zich ook de oorsprong van de rivier de Ruhr, welke bij Duisburg-Ruhrort uitmondt in de Rijn. Naar de Ruhr is het Ruhrgebied genoemd, met de nodige industrie. Wij zijn in het groene maar vooral bosrijke Winterberg aangeland. In de zomer een prima wandel en mountainbike gebied.

Winterberg, Nordrhein-Westfalen
Skischans bij Winterberg, in het Sauerland, in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen

Geef een reactie