Van Winterberg naar Silbach
Een wandeltocht van 12,3 kilometer met een hoogteverschil van 212 meter, van Winterberg naar Silbach over bergpaden, en weer terug naar Winterberg langs de meer doorgaande weg. Opvallend dat er dennenbomen worden gekapt en dat er loofbomen terug worden geplant. Zou dit te maken hebben met inspelen op klimaatverandering?

Verkenningsvliegtuig neergekomen

Een ooggetuigenverslag
In de omgeving van Winterberg lagen er ten tijde van de Koude Oorlog Duitse dienstplichten gelegerd, die daar civiele opdrachten uitvoerden zoals het aanleggen van bospaden en bruggen over beken. Enerzijds was dat praktisch voor de ontwikkeling van Winterberg en omgeving als wintersportgebied, tegelijk waren de aangelegde bospaden inzetbaar als oefenterrein. Vandaar dat de legereenheid een parachute in de lucht waarnemenden snel ter plaatse kon zijn en een Lockheed U2 verkenningsvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht vonden in het bosrijke gebied tussen Winterberg en Silbach. Militairen van zowel de Bundeswehr als van de US Air Force stelden de straaljager, de schietstoel en losse onderdelen veilig. De piloot had het toestel met de schietstoel verlaten. Het vliegtuig zou nabij de Oost-Duitse grens bij Kassel geraakt zijn door een projectiel, waarop de piloot het toestel tot aan Winterberg in de lucht had kunnen houden.
Silbach
Het aardige van Silbach is dat vrijwel alle huizen zijn opgetrokken uit wit gepleisterde muren met zwarte houtaccenten en daken van grijs leisteen. Dit kleurenschema keert ook terug in de zonnewijzer en de stadsplattegrond. Wit pleisterwerk, zwart metaal en grijs leisteen. Een mooi contrast met het groen en de kleurige bloemen.


