Revell 1/56 topzeilschoener America

Modelbouw Revell 1/56 zeilschip America

Revell topzeilschoener America in schaal 1/56
Revell topzeilschoener America in schaal 1/56

Al maanden lag er een Revell kunststof bouwpakket op de plank. Van topzeilschoener America, verwant aan de nog altijd bestaande America’s Cup. Mijn broer voor wie het model een ‘relatiegeschenk’ is was er al aan begonnen, de romp met het roer in elkaar gezet en geschilderd, het dek met de grote delen ook deels in elkaar maar nog los van de romp. Verder flink wat onderdelen en onderdeeltjes nog in de frames, deels geschilderd. En niet onbelangrijk, alles erbij zoals verschillende kleuren verf, lijm, touw, de bouwhandleiding en de nog niet uitgesneden zeilen. Ziehier het resultaat. Één zeil is er weggelaten, het topzeil van de voormast. Zoals het schip getuigt is volgens het bouwpakket kan dit model niet overstag gaan zonder eerst het topzeil te strijken. Enig onderzoek leerde mij dat de schoener later een andere tuigage heeft gekregen, zonder ‘mussenstag’ tussen de masten. Zodat ‘door de wind gaan’ zoals overstag gaan ook genoemd wordt wel mogelijk is compleet met het topzeil. Vanwege de aanwezigheid van de ‘mussenstag’ is het model daarom getuigt zonder topzeil in de voormast. Ook een stevigere houten voet gemaakt. Binnenkort gaat het model naar mijn broer. Waar het voortaan mag staan pronken.

Revell topzeilschoener America in schaal 1/56

Geschiedenis

Topzeilschoener America werd ontworpen volgens het concept van de loodsboten naar het ontwerp van George Steers. De America is getekend met een uitwaaiende klipper-boeg en de grootste breedte van het schip midscheeps. Daarmee werd het een naar de geldende maatstaven een snel maar ook zeewaardig schip. Ze werd gevaren door Richard Brown, in opdracht van één van de leden van de New York Yacht Club die de bouwopdracht had gegeven.

Revell topzeilschoener America in schaal 1/56

Op 22 augustus 1851 versloeg Brown en zijn bemanning van acht zeilers hun naaste concurrent met 18 minuten door de Britse ‘One Hundred Sovereign Cup’ zeilrace rond het eiland Wight te winnen. Deze zeilwedstrijd van ‘uitdagers’ en ‘verdedigers’ is uiteindelijk vernoemd naar het jacht America: de ‘America’s Cup’.

Zie ook Kerkscheepjes

Dit bericht heeft één reactie

  1. Michèl

    We zullen haar een mooie plek geven.

Geef een reactie