St. Gotthardpas

Gotthardpas

St.Gotthard, klik op foto

De Gotthardpas, in verschillende talen genoemd de Sint-Gotthard of Passo del San Gottardo, verbindt de Zwitserse plaatsen Andermatt in het kanton Uri met Airolo in het kanton Ticino. De pas heeft een lengte van ongeveer 26 kilometer, bereikt een maximale hoogte van 2106 meter en is onderdeel van de ruim 100 kilometer lange Gotthardstrasse. De Gottardpas ligt in het gelijknamige bergmassief, dat is vernoemd naar de heilige St. Gotthard uit Beieren. Bij sneeuwval is de bergpassage gesloten, het alternatief is dan de Gotthardtunnel, dwars door het bergmassief. Andermatt ligt in de Duitstalige Urseren-hoogvlakte, Airolo in de Italiaanstalige Valle Leventina. Het Gotthardmasief doorkruist de Lepontische Alpen waarmee de Gotthardpas deel uitmaakt van het hart van de Zwitserse Alpen.

Bestrating van de Via Tremola, een oorspronkelijke rijbaan over de Gotthardpas
Bergmassief Sint Gotthard, links een fragment van de klinkerweg, de Via Tremola
St. Gotthardpas Via Tremola

Tegenwoordig zijn er verschillende wegen door en over het Gotthardmasief. Er is de Gotthardstrasse over de pas, een geasfalteerde weg met vangrails geschikt voor vrachtverkeer en personenvervoer. Dwars door het bergmassief is er de Gotthardtunnel, de meest snelle verbinding van zuid naar noord of visa versa. Er is ook een treinverbinding onder de Gotthard door en er is de Via Tremola met vele haarspeldbochten, een klinkerweg daterend uit het begin van de negentiende eeuw. Deze laatste route is de meest primitieve route welke gebruikt wordt door wandelaars, wielrenners en oldtimer tractoren, maar ook door motorrijders en bestuurders van klassiek voertuigen bij wie het gaat om de uitzichten en de authentieke route. Op zomerse dagen zou je er zomaar een huifkar met een ezel kunnen treffen.

Subaru Forester 2.0 AWD op de Gotthardtpas langs de Via Tremola, de eeuwenoude weg met klinkers als bestrating.

Meerdere malen hebben wij in verschillende perioden de Gotthardpas gereden, de tunnel mijdend en de geasfalteerde Gotthardstrasse verkiezend op weg naar een vakantieadres of terug naar huis. Maar de gelegenheid deed zich voor om de Via Tremola te rijden, de klinkerweg met granieten palen langs de kant van de weg. Een route die gezien het wegdek erom vraagt om een passend tempo gereden aan te houden, maar die ook laat genieten van adembenemende uitzichten op historische trajecten. En vanzelfsprekend halverwege de passage van het hoogste punt een pauze om het moment te vieren.

Wandeltochten op de St. Gotthardpas
Bergmeer bij de passage van het hoogste punt van de route over de St. Gotthard
Bergmeer op de St. Gotthardpas, links de GotthardStrasse, rechts de Via Tremola
Sint Gotthardpas, overgang van talen en culturen

Geef een reactie