TS Eendracht (1974) / Johann Schmidt (1989)

Topzeilschoener ‘Eendracht’ is gebouwd in 1974 in Amsterdam-Noord gebouwd op Scheeps- & Jachtwerf Cammenga te Amsterdam. De Eendracht is gebouwd om te varen met jonge mensen, om daarbij deel te nemen aan TallShip evenementen. De Eendracht werd beheerd door stichting Het Zeilend Zeeschip, in 1989 is het schip overgedragen aan een vergelijkbare Duitse organisatie.

TS Eendracht
Het Zeilend Zeeschip ‘Eendracht’ TS H47

Persbericht

Jongelui die eens met een groot zeilschip het zeegat uit willen en bereid zijn de handen uit de mouwen te steken krijgen daartoe vanaf dit jaar de kans. Jongens en meisjes van 16 tot 25 jaar kunnen voor een veertiendaagse reis als scheepsgezel aanmonsteren op de tweemast gaffelschoener ‘Eendracht’, die op 1 juni op de jachtwerfbouw Cammenga in Amsterdam-Noord te water wordt gelaten.

Bron: RD 4 mei 1974

TS H47 Eendracht
TS H47 Eendracht

Technische gegevens

Scheepswerf: Cammenga Scheepswerf, Amsterdam
Scheepstype: Topzeilschoener
Kiellegging: 1974
Lengte over alles: 36,00 meter
Lengte over dek: 32,63 meter
Breedte over alles: 8,03 meter
Diepgang: 3,60 meter
Waterverplaatsing: 165 m³ (ton)
Hoogte boven waterlijn: 32,1 meter
Zeiloppervlak aan de wind: 470 m²
Totaal zeiloppervlak: 568 m²
Hulpmotor: 368 Kw
Aantal kooien: 37

The Cammenga Jachtwerf

De werf is opgericht door de broers Jelle en Flip Cammenga en gelegen in het Noordervalderspad aan de oostkant van Zaandam in Nederland. Zij bouwden eerst Baby Cruisers in serieproductie met een lengte van zes en zeven meter. Vanwege beperkingen in de toegang tot de Zaan verhuisde de werf eind jaren vijftig naar Wormerveer om grotere schepen te gaan bouwen. Het bedrijf bouwde ook een aantal rondvaartboten voor gebruik in Amsterdam.

Bron: Superyachttimes.com

Zie hier