Zeilend Zeeschip de ‘Eendracht’

In mijn herinnering was de Eendracht het eerste ‘echte’ schip waarop ik als tienjarige voet aan dek heb gezet. Het was aan de Rotterdamse Veerhaven bij de Koninklijke Nederlandse Roei- & Zeilvereniging, Zeilend Zeeschip de Eendracht (I) was nog zo goed als nieuw, en voor zover mij bekend destijds het enige ‘TallShip’ onder Nederlandse vlag, als voorloper van de huidige Eendracht (II) en Nederlandse TallShips als de clipper Stad Amsterdam en de driemastbark Europa. De gele masten bij de eerste aanblik van de destijds fonkelnieuwe tweemast topzeilschoener staan mij nog helder voor de geest, evenals de blik in het teakhouten stuurhuis.

Eendracht (1974) diorama met op de achtergrond een originele zeekaart van de hydrografische dienst, de aanloop van Scheveningen.

Tussen Kerst 2019 en de Jaarwisseling naar 2020 maar eens nostalgisch aan het knippen en plakken geslagen. Bouwplaten is een geliefde bezigheid van mij. Inmiddels behoorlijk opgeschoten met dit eigen knip, plak, vouw en knutselwerk van eigen hand, de contouren van de Eendracht, ontworpen door W. de Vries Lentsch Jr. komen goed naar voren.

Technische gegevens van de Eendracht (I)

Scheepswerf Cammenga, Amsterdam-Noord
Bouwjaar 1974
Zeilnummer TS 47
Lengte over alles: 35,94 meter
Lengte over de stevens: 32,39 meter
Lengte tussen de loodlijnen 27,24 meter
Breedte over alles: 8,03 meter
Diepgang: 3,45 / 3,60 meter
Bruto Register Ton 174,84 ton
Waterverplaatsing: 220 m3
Draagvermogen: 55 ton
Zeiloppervlak: 586 m2
Aan de wind zeiloppervlak 471 m2
Motorvermogen: 400 Pk GM diesel
Aantal kooien: 37