Subaru Justy 1.0 Comfort S • Daihatsu Sirion 2

De Subaru Justy 1.0 Comfort S is vrijwel dezelfde auto is als de Daihatsu Sirion 2. Een paar kleine verschillen; de zwarte deurstijl en andere grill. De Justy op de foto is een S waarmee Subaru een aantal items heeft toegevoegd: een stabilisatorstang op de achterbrug, chromen deurknoppen aan de binnenkant en versnellingspook, en extra luidsprekers. Daarnaast heeft deze Subaru lichtmetalen velgen en een zwart-wit lederen interieur.

Subaru Justy 1.0 Comfort S
Subaru Justy 1.0 Comfort S

Verschillen Subaru en Daihatsu

Op het eerste gezicht komen de Justy en de Sirion geheel overeen. Maar er zijn wel wat verschillen. Om te beginnen de grill. Merk getrouw voert Subaru het merk in de grill, Daihatsu op de motorkap. Vandaar dat de Subaru Justy een andere grill heeft meegekregen dan de Daihatsu Sirion. Maar aangezien Subaru gebruik maakt van de motorkap van Daihatsu (met een bevestigingspunt voor het merk) is daar bij de Subaru een extra ‘Justy-logo’ geplaatst. Om een gaatje in de motorkap weg te werken. Dan de stijl tussen de portieren: bij de Daihatsu is deze in de kleur van de carrosserie. Subaru kiest voor matzwart. Vanzelfsprekend is het merkteken op het stuur ook aangepast. Zodat de bestuurder eraan herinnerd wordt toch echt in een Subaru te rijden.

Subaru Justy 1.0 Comfort S

Technische gegevens

Lengte: 361 centimeter
Breedte: 167 centimeter
Hoogte: 155 centimeter
Wielbasis: 243 centimeter
Spoorbreedte voor: 146 centimeter
Spoorbreedte achter: 146,5 centimeter
Bodemvrijheid: 15 centimeter
Gewicht: 890 kilogram

Motor

Brandstof: benzine
Cilinders: 3 in lijn
Cilinderinhoud: 998 cc
Boring X Slag: 71,0 mm x 84,0 mm
Compressieverhouding: 10,5:1
Maximum vermogen: 51 kW (70 pk) bij 6000 tpm
Maximum koppel: 94 Nm bij 3600 tpm
Brandstofsysteem: singplepoint injectie
Aantal kleppen per cilinder: 4
Klepbediening: dubbele bovenliggende nokkenas (DOHC)
Transmissie: 5 versnellingen handgeschakeld
Geregelde katalysator
Brandstoftank: 4O liter

Milieu en verbruik
Brandstofverbruik in de stad: 6,1 l/100km (1 op 16,4)
Brandstofverbruik op de snelweg: 4,4 l/100km (1 op 22,7)
CO₂-uitstoot: 118 g/km
Subaru Justy 1.0 Comfort S
Subaru Justy 1.0 Comfort S

Subaru Justy 1.0 Comfort S

Aan onze Subaru Justy is de toevoeging Comfort S toegevoegd. Waar de ‘S’ voor staat laat zich raden, het zou wat ons betreft een aanduiding voor Sjiek, Special of Sport kunnen zijn. Wat een gegeven is, dat is dat de ‘S’ uitvoering niet staat voor Standaard of Saai, maar dat er een aantal extra’s aan deze Justy zijn toegevoegd. Om te beginnen is de achterbrug voorzien van een stabilisatorstang. Zodat de wegligging stijver aanvoelt, met name in bochten. Daarnaast is ook de vering van de ‘S’ stijver, en is de draaicirkel iets groter dan een gewone Justy, als gevolg van een directere stuurbekrachtiging. Aan de binnenzijde wat sjiekere elementen zoals verchroomde portiergrendels en schakelpook. Ook heeft de ‘S’ extra luidsprekers ingebouwd, en een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Onze Subaru Justy is daarbij aangekleed met (kunst)lederen bekleding in zwart-wit-grijs, met voor de passagiers bergvakken in de rugleuningen van de voorstoelen. En uitgerust met lichtmetalen velgen.

Subaru Justy 1.0 Comfort S
Subaru Justy 1.0 Comfort S

Overeenkomst Subaru en Daihatsu 

Het eigenaardige is dus dat Japanse Subaru Justy 1.0 Comfort S vrijwel dezelfde auto is als de Daihatsu Sirion 2. En dat heeft een reden. Het komt erop neer dat een automerk op de Europese markt wordt toegelaten, mits het gemiddelde van bijvoorbeeld de fijnstof-uitstoot over de gehele range van het merk aan bepaalde normen en voorwaarden voldoet. Zo niet, dan staan daar aanmerkelijke heffingen tegenover. Laat nu Subaru een automerk zijn met vooral grotere wagens. Dus is het markt- en financieel technisch aantrekkelijk om een zuinige en voordelige auto aan het segment toe te voegen. Een al bestaand voertuig is dan wel zo voordelig. Vandaar de Subaru Justy, gebaseerd op de Daihatsu Sirion 2.

Subaru Justy 1.0 Comfort S
Subaru Justy 1.0 Comfort S
Subaru Justy 1.0 Comfort S
Subaru Justy 1.0 Comfort S