ss Untited States (1952)
Na de Tweede Wereldoorlog onderhielden meerdere rederijen trans-Atlantische lijnen tussen Europa en de Verenigde Staten. Oceaanstomers als ss United States (1952), ss Rotterdam (1959), ss France (1960) en ss Queen Elizabeth 2 (1969) spraken tot de verbeelding. Waarbij rederijen zich sterk maakten voor de snelste oversteek van de Atlantische Oceaan. Met als markeringen het Ambrose lichtschip bij New York en Bishop’s Rock bij de Scilly eilanden van Engeland. Het record staat formeel nog altijd op naam van ss United States. Sinds juli 1952 draagster van de Blauwe Wimpel.

Blauwe Wimpel
De snelste oversteek door een passagiersschip staat op naam van ss United States. ss United States heeft de afstand van 2924 Zeemijl af weten te leggen in oostelijke richting in 3 dagen, 10 uren en 40 minuten en in westelijke richting in 3 dagen, 12 uren en 12 minuten. Beloond met het recht op het voeren van de Blauwe Wimpel.
Troepentransportschip
Dat het record op naam staat van ss United States dankt het schip aan de stroomlijn van het schip zowel boven als onder de waterlijn, en het uitzonderlijk grote machinevermogen. De twee gigantische schoorstenen bijvoorbeeld zijn aerodynamisch vormgegeven, evenals de accommodatie, de opbouw aan dek. Als basis van het scheepsontwerp werd er rekening mee gehouden dat het ingezet moest kunnen worden als troepentransportschip. Zonder een ingrijpende verbouwing van het interieur. Bij de inrichting van de machinekamer koos met voor een installatie overeenkomstig met die van Amerikaanse vliegdekschepen van destijds. Zodat marinepersoneel snel vertrouwd zou zijn met de technische installaties. Daarbij het geheel in tweevoud uitgevoerd voor absolute bedrijfszekerheid. Een ‘voormachinekamer’ en een ‘achtermachinekamer’ die onafhankelijk van elkaar de voortstuwing realiseerden. Compleet op zichzelf staande stoomturbine-installaties, bestaande uit ketels, stoomturbines, condensors, voorwarmers en pompen.

ss United States (1952)
Upon her delivery to the United States Lines, the SS United States was most graceful, modern, powerful and sleek vessel in the world. With her two oversize red, white, and blue funnels, she projected a powerful and romantic image of maritime travel, one that recalled the first great record-breaking liners of the twentieth century. Inside, she was completely fireproof.
Lees hier meer
Steinway vleugels
Omwille van een snelle ombouw tot troepentransportschip was de brandveiligheid aan boord van ss United States geoptimaliseerd. Door het toepassen van niet brandbare materialen, met name aluminium en glas voor ramen deuren en ‘betimmering’. Een concept van ontwerper William Francis Gibbs, gericht op een brandveilig schip. Zo ontbraken ook de traditionele houten dekken. Waarbij er uitzondering zou zijn gemaakt voor de Steinway-vleugels in de salons. Die zouden van brandvertragend mahoniehout zijn gemaakt.

ss United States (1952) Scheepswerf: Newport New Shipbuilding & Drydock Company Ontwerper: William Francis Gibbs (1886-1967) Bouwnummer: Hull 488 Kiellegging: 8 februari 1950 Tewaterlating: 23 juni 1951 In de vaart gekomen: 3 juli 1952 Uit de vaart genomen: 14 november 1969 Lengte over alles: 302 meter Lengte waterlijn: 287 meter Breedte over alles: 30,90 meter Diepgang (vaarklaar): 9,53 meter Diepgang (geladen): 9,86 meter Waterverplaatsing: 45.400 ton Waterverplaatsing (geladen) 47.264 ton Tonnenmaat: 53,329 Grosston 29,475 Nettoregisterton Voortstuwingsvermogen: 180.000 Kw Maximum vermogen: 184.773 Kw ofwel 247.785 Pk Voortstuwing: vier Westinghouse stoomturbines en vier Babcock & Wilcox waterpijpketels in de voor-machinekamer Vier Foster Wheeler waterpijpketels in de achter-machinekamer 4 schroefassen met vier schroefen Twee vierblad propellers, diameter 5,50 meter, gemonteerd aan de buiten-assen Twee vijfblad propellers, diameter 5,50 meter, gemonteerd aan de binnen-assen Dienstsnelheid: 30 Knopen Testsnelheid: 38,32 Knopen Recordsnelheid: 43 Knopen Aantal passagiers: 1,928 Aantal bemanningsleden: 1,044 Aantal dekken: 16

Achterhaald concept
De brandstofkosten van ss United States waren aanzienlijk. Met de opkomst van de luchtvaart nam de belangstelling voor de oversteek naar het andere continent af. Lijndiensten werden cruises, waarbij passagiers waarde gingen hechten aan luxe. Redenen waarom 1969 is ss United States uit de vaart genomen.
Kunstmatig rif
Gedurende dertig jaar heeft het in de Amerikaanse havenstad Filadelfia opgelegd gelegen, wachtende op een waardevolle bestemming. Er is gedacht aan een drijvend hotel, een toeristische attractie, een maritiem museum, of een combinatie van. Er zijn zelfs plannen geweest om het gemoderniseerd weer in de vaart te brengen. Uiteindelijk hebben alle plannen het niet gehaald. Besloten is het schip tot zinken te brengen om het een kunstmatig rif te laten worden. Op dinsdag 19 februari 2025 maakte het los van de kade in Filadelfia. Het zal ontdaan worden van milieu belastende materialen waarna ss United States een laatste rustplaats zal gaan vinden op de bodem van de Atlantische Oceaan.