Sestrel Moore kompas

Een collectors-item of een cult-item, zo kan dit karakteristieke door Henry Brown & Sons Ltd gefabriceerde Sestrel Moore kompas worden beschouwd. Je ziet het kompas geplaatst op klassieke zeiljachten zoals Trintella’s, Victoires en Sparkman & Stephens, maar ook op rond- en platbodems en aan boord van no-nonsens scheepjes zoals Drascombes en Cornish Crabbers. Het is te vinden op authentieke motorkruisers, rijksvaartuigen en op schepen van de Bruine Vloot en vissersvaartuigen. Ook op stalen kajuitzeiljachten zoals die in de jaren zeventig en tachtig in grote aantallen werden gebouwd, wanneer een doorsnee kompas niet voldeed vanwege het scheepsmagnetisme in het staal, vaak versterkt door het elektrisch lassen aan het casco. Kortom, in het bijzonder waar serieus rekening gehouden moet worden met het scheepsmagnetisme, en waar een betrouwbaar kompas onmisbaar is. Het Sestrel Moore kompas staat bijzonder bekend als een betrouwbaar instrument. De behuizing en de montagesteun en de cardanische ophanging van het kompas zijn vervaardigd uit massief messing, het ‘glas’ van acrylaat, het huis gevuld met een olie. De typeaanduiding Sestrel staat voor Sensitive, Steady & Reliable. Gevoelig, Standvastig en Betrouwbaar.

Sestrel Moore kompas. Sestrel is een samenvoeging van Sensitive, Steady & Reliable

Eigenlijk hoef en kun je er ook geen ander kompas bij hebben, in ieder geval niet op geringe afstand. Wanneer je al een ander kompas aan boord hebt, bijvoorbeeld een ingebouwd schotkompas naast de kajuitingang, en je denkt ‘laten we nu eens boven de kajuitingang zo’n authentiek Sestrel Moore kompas plaatsen’, grote kans dat het ingebouwde schotkompas een graad of tien af gaat wijken, vanwege de magnetische invloed van het Sestrel Moore kompas. Dat overigens zelf nauwelijks iets van een miswijzing laat blijken. Misschien een halve graad.

Wat het uiterlijk betreft, dat is op zijn zachtst gezegd eigenzinnig. Gewoonlijk worden cardanisch opgehangen kompassen voorzien van vier draaipunten onder een hoek van 90 graden, zodat het kompashuis dwarsscheeps en langsscheeps vrij hangt en horizontaal blijft dankzij een uitgekiende gewichtsverdeling. Het ontwerp volgens Henry Brown voorziet in een kogelgelagerd draaipunt voor de dwarsscheepse beweging en ‘gewone’ draaipunten voor de langsscheepse beweging.

Ook het compenseren van de deviatie, het minimaliseren van de miswijzing als gevolg van aanwezig scheepsmagnetisme vindt plaats op een eigenzinnige wijze: kokertjes in de voet recht onder het cardanisch opgehangen kompashuis.

Waarbij het kompashuis zelf min of meer de vorm heeft van een plateau waarin de expansiebalg is aangebracht om de uitzetting van de kompasvloeistof als gevolg van temperatuurschommelingen op te vangen. De kompasroos is uitgevoerd als een cilindrische doos welke zowel op de wanden als op de bovenzijde is voorzien van een graden- en windstrekenverdeling.

Het Sestrel Moore kompas is uitgerust met een nachtkap (niet op de foto), kompasverlichting onder de nachtkap voor de zeilstreep, en kan worden uitgerust met een pelorus (peiltoestel) en een zonnenaald.

Henry Brown, de oprichter van de Engelse firma Henry Brown & Sons Ltd is geboren in Lewis, Sussex in 1842 en is overleden in Barking, 1935. De door hem opgerichte fabriek produceerde ruim 140 jaar navigatie-instrumenten voor de scheepvaart en de luchtvaart, onder andere voor vliegtuigtypen als Tigermoths, Spitfires en de Concorde. Naast kompassen fabriceerde het bedrijf sextanten, chronometers, clinometers en barometers. De fabricage van de klassieke kompassen zoals het Sestrel Moore kompas stagneerde in de jaren tachtig van de vorige eeuw door de opkomst van goedkopere kunststof kompassen. Desalnietemin heeft het Sestrel Moore kompas bij een zekere doelgroep niet ingeboet aan populariteit. Het concept is overigens overgenomen door de firma Cassens & Plath dat tot op heden een vergelijkbaar kompas op de markt brengt. Waarvoor men diep in de buidel moet tasten overigens. Wetende dat ook een tweedehands Sestrel Moore nog altijd goed in de markt is blijven liggen. Gevoelig, Standvastig & Betrouwbaar.

Onderdelen Sestrel kompassen klik hier

Sestrel Moore kompas, Gevoelig, Standvastig & Betrouwbaar