Vuurtoren Eierland, Texel
Aan de noordzijde van het Waddeneiland Texel staat vuurtoren Eierland. In de nacht geeft het twee witte lichtflitsen per 10 seconden, als zijnde een verkenningslicht voor de scheepvaart op de Noordzee en de Waddenzee. Overdag is de vuurtoren herkenbaar vanwege de rode kleur. De vuurtoren is er gekomen op initiatief van Texelaar Johannes Ludovicus Kikkert (1810-1878), lid van de Provinciale Staten, notariszoon en griffier van het kantongerecht. Die vaststelde dat er in de periode van 1848 tot en met 1860 er op de Texelse kust 72 schepen waren gestrand of vergaan.
Dit gaf de doorslag om vuurtoren Eierland te realiseren. Een aardige wetenswaardigheid van vuurtoren Eierland is dat het eerst geplaatste licht afkomstig was van de vuurtoren Brandaris op Terschelling. Voor Nederland was het op de Brandaris geplaatste licht met Fresnellenzen het eerste draailicht, vervaardigd door Rijksgeschutgieter Maritz en Zn. uit Den Haag. Dit draailicht dateerde uit het jaar 1835, maar werd dus in 1864 op vuurtoren Eierland geplaatst. Tegelijk werden vanwege de toevoeging van vuurtoren Eierland de lichtkarakters van de vuurtoren van Vlieland en Terschelling aangepast om voor zeevarenden onderscheidend te blijven.
In 1823 vertrok de dertienjarige Johannes Ludovicus Kikkert vanuit zijn geboorteplaats Den Burg naar Amsterdam voor een studie aan de Kweekschool voor de Zeevaart en de Stuurmanskunst.
Vuurtoren Eierland
Ontwerper/Aannemer: Quirinius Harder Bouwer: A. Saret Jaczoon, Sliedrecht Verbouwing: J. van der Schaaf / Gerrit Groot, Den Helder) Bouwperiode: 1863-1864 Objecthoogte: 34.7 m Bouwvorm: Rond Materiaal: Baksteen / Beton Lichtkarakter: twee witte schitteringen van 1 seconde per 10 seconden Fl(2) W 10s Lichthoogte: 53,2 meter Lichtbereik: 29 Zeemijl
Lichtkarakters
Quick (Q) Flikkerlicht, 1 flikker per seconde Very Quick (VQ) Snel flikkerlicht, 2 flikkeringen per seconde Flash (Fl) Schitterlicht, 1 schittering, 1 seconde lang Long Flash (LFl) Lange schittering, 2 seconde lang Isophase (Iso) Isofaselicht, even lang aan als uit Occulting (Oc) Onderbroken licht, langer aan dan uit Fixed (F) Vast licht, licht is continu aan Morsecode (Mo) morsecode licht, licht geeft morsecode
Zie ook: Vuurtoren Eierland