Ladenkasten

Ladenkasten

Hardhouten laden met teak fronten afkomstig van een Duits 16 meter zeiljacht

Een paar jaar geleden hebben wij een serie hardhouten laden met teakhouten fronten overgenomen. De laden zijn afkomstig van een zestienmeter lang stalen kajuitzeiljacht, gebouwd begin jarennzeventig op een Duitse scheepswerf. Een zeiljacht dat meermalen oceanen is overgestoken en een wereldomzeiling heeft volbracht. Hout is kostbaar, zeker tropisch hardhout, waarbij teakhout in het bijzonder een politieke beladenheid heeft gezien de herkomst uit landen met bedenkelijke regimes. Dergelijk nieuw hout kopen is een ethische kwestie. Dergelijk oud hout verloren laten gaan kun je ook niet maken. Want je kunt er mooie dingen mee doen. Zoals het maken van een paar scheepse ladenkasten.

Ladenkast 1

Ladenkasten
Ladenkasten

De eerste Ladenkast is voorzien van drie gelijke laden, waarvan er één is ingekort en twee origineel zijn gebleven vanwege wat aardige details die we niet verloren wilden laten gaan. Zo heeft één lade aan de achterzijde een schuine kant, ooit nodig met het oog op een schuine zijde in de scheepshuid van het zeiljacht waaruit de lade is gekomen.

Ladenkast 2

Ladenkasten
Ladenkasten

De tweede Ladenkast is verdeeld in drie vakken: de onderste lade is geheel origineel gebleven, dit is een diepe lade. De lade daarboven was een bredere en lagere lade dan de andere laden. Waarschijnlijk van oorsprong een kaartenlade of een lade voor zwaar gereedschap, het hout is wat dikker. Het oorspronkelijke plan was hiervan een lade te maken op onze eigen zeilboot, maar dat bleek niet mogelijk. De lade was echter al aangepast met een vakverdeling voor kommaliewant. Nu dus verwerkt in deze Ladenkast met daarboven een open vak. De rand rond het bovenblad is gemaakt van een kuiprooster van een vorige boot die ons eigendom is geweest.

Ladenkast in wording
Ladenkast in wording

Geef een antwoord