Thor Heijerdahl (1914-2002) • Kon Tiki Expeditie 1947

Thor Heijerdahl (1914-2002)

De Noor Thor Heyerdahl werd geboren op 6 oktober 1914 in de Noorse havenstad Larvik en overleed op 18 april 2002 in de Italiaanse plaats Colla Micheri. Heyerdahl was antropoloog en ondernam een aantal wetenschappelijke maar vooral avontuurlijke expedities: de Kon Tiki expeditie in 1947 met een vlot van balsahout, en de Ra expeditie met een schip van papyrus in de jaren 1969-1970.

Thor Heijerdahl
De Kon Tiki expeditie weergegeven aan boord van ms Midnatsol van de Noorse rederij Hurtigruten.

De Kon Tiki Expeditie

ms Midnatsol. Kon Tiki Expeditie 1947
ms Midnatsol. Kon Tiki Expeditie 1947

Hurtigruten expeditiereis

Aan boord van ms Midnatsol met bestemming de Azoren woonden wij lezingen bij van Thor Heyerdahl Jr. We zagen aan boord twee Kon Tiki-films: de originele Kon Tiki expeditiefilm en de verfilming uit 2012. Als leesvoer voor onderweg hadden we bij ons het boek  ‘Vier Zomers Zeilen’ van watersportjournalist en zeezeiler wijlen Henk Bezemer. Bezemer zelf zeilde eens bij experiment zonder kompas, kaart en GPS van het het vasteland naar de Azoren. Daarom was het best wel passend om Bezemer’s boek te laten signeren door Thor Heyerdahl junior. Nog wel op zijn verjaardag .

‘Vier Zomers Zeilen’ van Henk Bezemer laten signeren door Thor Heijerdahl jr. aan boord van ms Midnatsol, 26 september 2018 op de Atlantische Oceaan tussen Lissabon en de Azoren. Op diens verjaardag nota bene …

Nabericht

Noorwegen gaat de archeologische vondsten, bestaande uit objecten en botresten door Thor Heijerdahl in de jaren 50 en 80 tijdens expedities meegenomen van Paaseiland, teruggeven aan Chili. Het zou gaan om duizenden objecten door Heijerdahl verzamelt.

De Noor Heyerdahl wilde bewijzen dat de bewoners van het Chileense eiland in de Stille Oceaan nazaten waren van Zuid-Amerikaanse migranten. Om zijn veronderstelling te onderbouwen legde hij in 1947 met het balsavlot Kon-Tiki meegenomen door wind en stroom 8000 kilometer af over de Stille Oceaan.

In het Kon-Tiki Museum in Oslo is het meerendeel van de archeologische vondsten en botresten van Paaseiland bewaard gebleven, deels voor het publiek tentoongesteld. Thor Heijerdahl’s zoon heeft aangegeven dat het altijd de bedoeling van zijn vader is geweest om deze terug te geven aan Chili. Tijdens een staatsbezoek van het Noorse koningspaar aan Chili zijn over de teruggave afspraken over gemaakt. Thor Heyerdahl zelf overleed op 87-jarige leeftijd in 2002.

Klik op afbeelding en ga naar ms Midnatsol, reis naar de Azoren

Geef een reactie