(New) Magic Breeze • Dick Zaal

New Magic Breeze

In de haven van Sint Annaland fotografeerde ik dit opmerkelijke zeiljacht. Kenners zullen het schip uit 1987 direct herkennen, de New Magic Breeze ontworpen door Dick Zaal, gebouwd door Frans Maas en gezeild door Wytze van der Zee. Weliswaar is het ‘New’ weggelaten, maar het jacht spreekt nog altijd tot mijn verbeelding. De naam was overigens (als afkorting) een verwijzing naar de sponsor van destijds.

De Magic Breeze, voorheen de New Magic Breeze waarmee Wytze van der Zee oceaanraces zeilde

Azoren and Back, OSTAR, Round Britain & Ireland Race

Het jacht is ontworpen voor de Azoren and Back (AZAB) zeilrace, Van der Zee zeilde er ook de Observer Single-handed Transatlantic Race (OSTAR) mee, een solo zeilrace van Groot Brittanië naar New York, en de Round Britain & Ireland Race. Wytze van der Zee finishte met de New Magic Breeze in de de Azoren and Back Race negentien uur voor de nummer twee.

Magic Breeze

Lift genereren

De New Magic Breeze had niet alleen een opvallend uiterlijk maar ook meerdere ‘vernuftigheden’ zoals een klapzwaard in de boeg om het schip minder lijgierig te maken wanneer op de boegspriet de grotere voorzeilen werden gevoerd. In de uiteinden van de vleugels bevinden zich ballasttanks om het jacht rechterop te kunnen zeilen. De onderzijde van de vleugels zijn zo vormgegeven dat deze bij hogere snelheden ‘lift’ genereren. Zodat het schip als het ware uit het water zou worden getild. Het schip heeft dubbele roeren, waarbij de schroef van de hulpmotor hydraulisch wordt aangedreven en binnen de romp getrokken kan worden om de weerstand te verkleinen.

Eigenlijk ben ik wel benieuwd in hoeverre deze ‘voorzieningen’ nog aanwezig zijn in de Magic Breeze. Het lift genererende vleugelprofiel van de romp onlosmakelijk wel. Alleen dat al maakt een gaaf schip. Zoals ook de schuilplaats in het ‘Doghouse’, het beschute deel in de stuurkuip. Dat destijds ook spraakmakend was. En dat is het nog steeds!

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Peter Kühne

  Beste Johan, vandaag had ik Wytze van der Zee, die inmiddels 83 jaar is, op bezoek. Ik heb in 1984 samen met Wytze en nog 2 anderen zijn Atlantic 40 waarmee hij toen de Ostar zeilde terug gevaren naar Nederland. Daarna ben ik nauw betrokken geweest bij het ontwerp en de bouw van de New Magic Breeze. Toen hij weg was vanmiddag ben ik eens gaan googlen en vond toen het bericht van jou dat je het schip gespot had in St Annaland. Heb jij enig idee of de Magic Breeze daar permanent ligt? Ik zou namelijk graag in contact komen met de huidige eigenaar die er zo te zien kennelijk heel veel geld in heeft geïnvesteerd om het schip weer helemaal up-to-date te maken.
  Met vriendelijke groet,
  Peter Kühne

 2. Johan

  Dag Peter, gaaf dat je de (New) Magic Breeze op onze website hebt gevonden, het is een fascinerend schip. De huidige eigenaar is actief geweest op het Zeilersforum, onder de naam SailingMagicBreeze, volgens de laatste berichten zou Hellevoetsluis de ligplaats gaan worden, na eerst een tocht naar Noorwegen afgelopen zomer. Deze zomer waren wij nog in Sint Annaland, maar blijkbaar was de Magic Breeze toen onderweg. Wellicht ben je zelf (ook) deelnemer aan Zeilersforum, eventueel wil ik daar wel een lijntje uitwerpen. Een hartelijke groet, ook aan Wytze van der Zee! Johan de Vries

 3. Dag Johan en Peter,

  Aangenaam verrast kwam ik jullie reacties tegen. Ik ben de huidige eigenaar van de (New) Magic Breeze. Zoals jullie wellicht weten is Wijtze helaas eind februari overleden. Wij proberen de legacy van Wijtze zoveel als mogelijk in ere te houden.

  Vriendelijke groet, Jos

 4. Johan

  Dag Jos, dank voor je bericht, de (New) Magic Breeze is een fascinerend schip, mooi dat je haar in ere wilt houden. Omwille van de privacy heb ik je mailadres alleen voor mijzelf leesbaar gehouden, mocht Peter je willen berichten, dan kan ik het aan hem doorgeven.

  Vriendelijke groet, Johan

 5. Dag Johan,

  Bedankt voor je reactie. De Magic Breeze is een mooi en interessant project. We zijn er zeker de komende 2 jaar nog druk mee. Prima om mijn mailadres aan Peter door te geven.

  Vriendelijke groet,
  Jos

Geef een reactie