Ørnes • Zwaai zwaai, goede reis

Ørnes 66°52’ N, 13°41′ E

Een aantal jaar geleden, in 2014 misten wij hier bijna de boot. We waren gewend geraakt aan het boordleven van ms Lofoten, die in de voorliggende havens voor zover wij ons daarvan bewust waren minstens een paar uur voor de wal bleven liggen alvorens te vertrekken. En zo stapten wij in het havenplaatsje Ørnes onbevangen van boord om de benen te strekken. Op zeker moment hoorden wij de scheepshoorn van ms Lofoten. En dan te weten, schepen van Hurtigruten varen een lijndienst en op tijd. Weliswaar kan het gebeuren dat het schip wat eerder of later aankomt dan gepland, afhankelijk van bijvoorbeeld weersomstandigheden, maar de tijd van vertrekken van schepen van Hurtigruten schepen staat vast. Rennend haalden wij het schip, terwijl de loopplank al was ingetrokken. 

Onderweg van Ålesund naar Bodø

Ørnes
Vanmorgen om 7:56 zijn we de noordelijke poolcirkel op 66°33’ Noorderbreedte. We bevinden ons nu in Arctische Wateren

Verzorgingshuis aan de kade

Ørnes is behoorlijk veranderd, de afgelopen tien jaar. Er is behoorlijk wat bijgebouwd, althans, in vergelijk met onze herinneringen. Bij de aanlegsteiger staat nu een typisch Scandinavisch gebouw, rood gekleurd met witte omlijsting. Aanvankelijk meenden we een kantorencomplex te zien, met wat vroege vogels alvast achter hun beeldschermen, en ook wat bestelbusjes voor de deur. Maar eenmaal aangemeerd bleek het een verzorgingshuis te zijn voor ouderen. Daar zouden wij wel op leeftijd willen komen! Met uitzicht over het fjord en twee, misschien wel drie maal daags een schip voor de deur dat komt halen en brengen. Een oude dame zwaait naar ons vanuit haar kamerraam. We zwaaien vriendelijk terug. Wanneer wij met twee handen zwaaien, zwaait zij met twee handen terug. Non-verbale communicatie! Bij het vertrek zwaaien we opnieuw naar deze mevrouw. Zij zwaait ons vriendelijk uit, goede reis! Haar dag is weer goed. En de onze ook.

Ørnes
Ørnes
Ørnes
Ørnes
Ørnes
Aankomst in Ørnes. Het rode gebouw is een verzorgingshuis, direct gelegen aan de kade en met uitzicht over het fjord. We bevinden ons noordelijk van de poolcirkel.
Ørnes
We maken een tussenstop van 20 minuten in Ørnes voor laden en lossen
Ørnes
Jachthaven van Ørnes

Geef een reactie