Kustreis ingekort • Storm Ingunn

Rørvik 64°51′ N, 11°14′ E

De krachtige storm op de Noordzee voor de kust van Noorwegen, welke de naam ‘Ingunn’ heeft gekregen houdt aan. Naar verwachting ook de komende dagen. Vandaag wederom een update voor alle passagiers. Het was al te zien aan de winkelinrichting aan boord van ms Nordnorge: wat zeevast lag opgeslagen stond weer rechtop uitgestald. ‘We gaan niet meer naar zee’. De briefing aan boord van ms Nordnorge bevestigde de non-verbale communicatie. De zeereis wordt geannuleerd. Per touringcar zullen de passagiers naar Trondheim worden gebracht. Vandaar een binnenlandse vlucht van Trondheim naar Bergen, om daar op de geplande tijd te zijn. Afhankelijk van de beschikbare vluchten een hotelovernachting in Trondheim of Bergen. Tijd om vandaag nog Rørvik te voet te verkennen.

ms Nordnorge gemeerd te Rørvik
ms Nordnorge gemeerd te Rørvik
Jachthaven van Rørvik
Jachthaven van Rørvik

Passagiers verlaten schip

Maandagmiddag 29 januari verlaten de eerste passagiers ms Nordnorge in Rørvik. Het zijn de passagiers die gepland hadden in Trondheim van boord te gaan. Eerlijk is eerlijk, hoe goed de bemanning in de afgelopen dagen ook heeft gehandeld, de stemming onder deze passagiers ervaren wij als bedrukt. Binnen een uur na de briefing hadden zij de koffers gepakt, en stonden nu bij de receptie van het schip, klaar om van boord te gaan. Voor ons als achterblijvers een ander verhaal, wij gaan morgen van boord, maar vanavond vieren wij het Vaarwel-diner. Hoe duidelijk het geleidende element van dat ritueel. Weten dat de reis voorbij is, maar dat wel vieren. Maar voor het zover is gaan we nog de stad in. De benen strekken en uitwaaien na  intensieve ervaringen aan boord.

Stormwind bij Rørvik
Stormwind in het fjord bij Rørvik

Stadswandeling Rørvik

Houten woningen Rørvik
Houten woningen Rørvik

We zagen twee gebouwen met een opvallende architectuur: het museumgebouw van Rørvik dat van één zijde bekeken wel iets weg heeft van de Opera van Sydney, evenals de Arctische Kathedraal. Je zou er ook de schubben van een vis in kunnen zien, want in het museumgebouw bevindt zich een visserijmuseum. Of de zeilen van vissersboten, dat kan ook. Want ook n Rørvik werd en wordt er geleefd van ondermeer de visserij. Alhoewel waarschijnlijk heden ten dage minder intensief dan voorheen. Wat de kerk betreft, dat lijkt wel een tegenhanger van Tromsø’ IJskathedraal: vierkant maar ook transparant met veel glas.

Futuristische kerk Rørvik
Futuristische kerk Rørvik
Visserijmuseum Rørvik
Futuristisch aandoend visserijmuseum van Rørvik met de aanblik van schubben en zeilen. Maar ook lijkende op het Operagebouw van Sydney
Pakhuizen Rørvik
Oude pakhuizen in Rørvik

Haven van Rørvik

Rørvik
Rørvik
Jachthaven van Rørvik
Jachthaven van Rørvik

Meer dan 40 Knopen wind

Niet geheel onverwacht is er een vervroegd einde gekomen aan de Kustreis met ms Nordnorge van rederij Hurtigruten. Een mooi en sterk schip met een bijzonder vriendelijke bemanning, die toen het erop aankwam professioneel is blijven communiceren met ons als passagiers. Het ‘slecht nieuws-gesprek’ zorgvuldig opbouwend en voortdurend zorgdragen voor een goede sfeer. Ondanks het niet door kunnen gaan van excursies, het overslaan van havens, het aanpassen van de maaltijden, de complicaties van slecht weer. De weersverwachtingen bekijkende denken wij dat er geen betere optie was dan de Kustreis te annuleren in Rørvik. De komende dagen zal storm Ingunn razen, mogelijk met orkaankracht, met meer dan 40 Knopen wind uit het zuidwesten, het westen en noordwesten. Schip en opvarenden zouden het zwaar te verduren krijgen. Hoe dan ook was het een mooie reis, vol bijzondere indrukken en uitzonderlijke belevenissen.

ms Nordnorge, Rørvik
ms Nordnorge, Rørvik
ms Nordnorge gemeerd in Rørvik
ms Nordnorge gemeerd in Rørvik

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Gerrie

    Jammer dat het zo verlopen is, maar veiligheid voor alles.

  2. Johan

    En dan te bedenken dat wij het reizen per bus en vliegtuig wilden minimaliseren …

  3. Karin

    Was allemaal prima geregeld. Vind alleen dat het lang duurt voordat we een mail ontvangen over de refund.

Geef een reactie