Kirkenes • Keerpunt van de reis

Kirkenes 69°43′ N, 30°2’ E

Kirkenes wordt in het Fins genoemd ‘Kirkkoniemi’ en in het Noord-Samisch ‘Girkonjárka’. Het ligt in het uiterste noordoosten van Noorwegen, oostelijker dan Zweden en grenzend aan Rusland en Finland. In vogelvlucht is het 147 kilometer naar het Russische Moermansk, de Russische grens ligt op een afstand van nog geen 50 kilometer. Kirkenes en omgeving maakten tot het jaar 1826 deel uit van een gemeenschappelijk Russisch-Noors district dat Piselvnes heette,  op sommige plekken zijn Russische letters te lezen. Nadat er in 1862 een kerk was gebouwd werd de naam gewijzigd in Kirkenes.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Kirkenes het zwaar te verduren gehad: slechts  dertien huizen stonden overeind. Kirkenes werd destijds bevrijd van de bezetter door het Rode Leger. De haven van Kirkenes is ook het keerpunt (alweer) van de Hurtigruten-lijn, na Kirkenes gaan we weer zuidwaarts richting Bergen.

Kirkenes
Welkom in Kirkenes
ms Nordnorge, Kirkenes
ms Nordnorge, Kirkenes
ms Nordnorge voorschip
ms Nordnorge voorschip

Winkelen in Kirkenes

Vandaag waren wij in een besneeuwd Kirkenes. In vergelijk met tien jaar geleden is er aanzienlijk meer bebouwing, met moderne winkelwarenhuizen. In het fjord lagen plakkaten ijs maar een ijsbreker was niet nodig om de haven te bereiken en weer te verlaten. Ook hier merkten wij dat het weer in een kwartier tijd veranderen kan, van een heldere lucht tot een sneeuwbui. Aangezien wij ons warm hadden gekleed merkten wij er weinig van, maar de temperatuur lag op zo’n -5° Celcius, sneeuw en ijs blijven liggen aan dek van ms Nordnorge, vrachtwagens en sneeuwschuivers dropten ladingen sneeuw van de wegen op een lege parkeerplaats, aan sommige huizen lange ijspegels. Er staat nauwelijks wind, maar eenmaal op zee terug merkten wij net als gisteren op de Barentszee een duidelijke deining, al beginnende in de monding van het fjord. Van zeeziekte hebben wij geen last, integendeel, de lunch was weer heerlijk!

Winkelstraat Kirkenes
Winkelstraat Kirkenes
Winkelstraat Kirkenes
Winkelstraat Kirkenes
Fretex Frelsesarmeen
Fretex Frelsesarmeen

Drie huizen en een kerk

Rood huis in Kirkenes
Rood huis in Kirkenes
Geel huis in Kirkenes
Geel huis in Kirkenes
Blauw huis Kirkenes
Blauw huis Kirkenes
Kerk van Kirkenes
Kerk waaraan Kirkenes haar naam dankt
Huis in Kirkenes
Huis met nautische elementen

ms Nordnorge

ms Nordnorge achterschip
ms Nordnorge achterschip
ms Nordnorge, achterschip
ms Nordnorge gemeerd in Kirkenes

Dit bericht heeft één reactie

  1. Gerrie

    Super mooi allemaal, wat een kleurrijk geheel!

Geef een reactie