Bodø • Winterse koude

Bodø 67°16′ N, 14°22′ E

Dat we een wat langere stop maken in de Bodø in arctische gebieden heeft niet zo zeer met een oude stadskern maar eerder met Bodø als havenstad te maken: het laden en lossen van goederen. Weliswaar hebben we een stadswandeling gemaakt met opmerkelijk veel welzijnsorganisaties met kringloopactiviteiten: het Rode Kruis, het Leger des Heils, een diaconaal kerkelijk centrum. Het was leuk daar even binnen te lopen. Anders dan Trondheim dat meer landinwaarts is gelegen moesten we ons in Bodø extra warm kleden. De temperaturen en de wind maken het hier flink kouder, zeker qua gevoelstemperatuur. Laat in de middag vertrekken we richting de Vesterålen, een traject over open zee met duidelijk meer beweging in het schip.

Bødø
Bodø bij aankomst in de morgen
Bødø
Bodø bij aankomst in de morgen
Bødø
Bodø bij aankomst in de morgen
ms Nordnorge, Bødø
ms Nordnorge afgemeerd aan de kade te Bodø

Van Trondheim naar Bodø

Vlak bij Bodø liggen de zogenoemde Saltstraumen: een vrij nauwe doorgang die maakt dat het getijdenwater er met kracht doorheen wordt geperst en spectaculaire wervelingen in het water veroorzaakt, afhankelijk van het getij: bij doodtij is het water relatief rustig, bij springtij vraagt het stuurmanskunst om doorheen te varen. Schepen als ms Nordnorge varen niet door de Saltstraumen, maar voor kayakers en RIB’s is het een uitdaging. In de zomer zijn er dan ook ‘Saltstraumen-expedities’ om een nat pak te gaan halen. Ook voor sportvissers is het een geliefde plek om een lijntje uit te werpen. Vlak bij Bodø en de Saltstraumen zijn ook rotswanden te vinden met papegaaiduikers, een ontmoeting met een groep walvisachtigen in het fjord voor Bodø is niet uitgesloten.

Reddingboot Bødø, Search & Rescue
Reddingboot Bodø, SAR staat voor Search & Rescue, RS voor Redningsselskapet. Klik op afbeelding en ga naar Redningsselskapet

Meer dan andere havens langs de Noorse fjorden zijn er jachthavens te vinden in Bodø, niet alleen met snelle motorboten maar ook met zeiljachten. Waarschijnlijk om de redenen die hierboven worden beschreven, spectaculair vaarwater en natuurschoon. Want ook bijzondere rotsformaties bevinden zich in de aanloop van Bodø. Maar verder is de stad Arctisch, dat wil zeggen vooral functioneel. Geen monumentale panden, wel een groot stadhuis, een douanekantoor, bevoorrading-stations voor de scheepvaart en een groot winkelcentrum voor levensmiddelen. En zoals geschreven: een scala aan sociaal en maatschappelijk aanbod van kerkelijke organisaties, het Leger des Heils en het Rode Kruis.

Bødø
Houten viskotter in Bodø

Noorderlicht in het vooruitzicht

Noorderlicht
Noorderlicht, woensdag 24 januari 2024

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Gerrie

    Dat waren ijskoude plaatjes, maar wel mooi.

Geef een reactie