Ålesund, Noorwegen • Stadswandeling

Ålesund 62° 28′ N, 6° 10′ E

Ålesund wordt wel de mooiste stad van Noorwegen genoemd, om een bijzondere reden: de havenplaats is in 1904 voor een aanzienlijk deel verwoest geweest. Honderden merendeels houten huizen raakten in brannd. En wel op een voor Noorwegen belangrijke periode in de geschiedenis. Een jaar na de brand is namelijk Noorwegen onafhankelijk geworden van Zweden. Wat eraan heeft bijgedragen om bij dat markante moment een ‘echte Noorse stad’ te gaan bouwen.

Stadsbrand van 1904

In de nacht van 22 op 23 januari 1904 (wanneer wij dit schrijven 120 jaar geleden) werd de vissersplaats Ålesund bijna volledig verwoest door een omvangrijke brand. Een krachtige zuidwesten wakkerde destijds naar verluidt het vuur aan. In de nasleep stroomde de hulp de regio binnen en arriveerden vele arbeiders om te helpen bij de wederopbouw van de stad en de gemeenschap. Keizer Wilhelm II, de Duitse keizer en koning van Pruisen, toonde zich bijzonder begaan met de inwoners van Ålesund, mede vanwege het gegeven dat hij regelmatig perioden van vakantie in de regio had doorgebracht. Als gevolg hiervan kwam een ​​groot deel van de internationale hulp vanuit Duitsland. Keizer Wilhelm stuurde zelfs zijn eerste telegram voordat de brand zelfs maar volledig was geblust, waarin hij opdracht gaf vier schepen geladen met personeel, voedsel, medicijnen, materiaal voor schuilplaatsen en uitrusting onmiddellijk naar Ålesund te sturen.

Art Nouveau

De herbouw van Ålesund werd opgevat om de aangewezen plaats te zijn, symbool staande nieuwe Noorse stad te realiseren. Wat geresulteerd heeft in een stadscentrum in de destijds eigentijdse Jugendstil ofwel Art Nouveau stijl. Een stad kleurrijke bouwwerken met kasteelachtige torentjes en koepels, gedetailleerde gevels met sierbloemen, waterspuwers en door de Vikingen geïnspireerde decoraties. Het aardige is daarbij dat er op Spitsbergen een nederzetting is met de naam Nye Ålesund. Ofwel ‘Nieuw Ålesund’.

Skipshandel

Ålesund
Skipshandel Ålesund

Lees hier en hier meer over Skipshandel Eidsvik Ålesund

Jugendstil

Ålesund
Huizen in Jugendstil in Ålesund

Frelsesarmeen

Ålesund
Frelsesarmeen Ålesund
Havenlicht Ålesund
Havenlicht Ålesund
Ålesund
Op lichthuis geïnspireerde theateringang in Ålesund

Warme Golfstroom

Ålesund ligt evenals Bergen aan de warme Golfstroom zodat de wateren niet bevriezen. Ålesund heeft evenals Nederland een zeeklimaat. De weersomstandigheden liggen daarmee niet ver uiteen. In de zomermaanden liggen de temperaturen gemiddeld iets lager dan in Nederland. Ålesund kent een relatief grote hoeveelheid neerslag, vooral in de herfst kan er veel regen vallen. Mei en juni zijn de drogere maanden van het jaar. Bron: Het klimaat in Ålesund

Geef een reactie