Tromsø 69°38′ N, 18°57′ E
Rond twee uur in de middag komen we aan in Tromsø. Het is dan al weer een beetje schemerachtig. Wonderlijk hoe snel het alweer donker wordt. Rond drieën lijkt het of het naar Nederlandse begrippen al ver in de avond is. We lopen van de terminal het centrum van Tromsø in, een mengelmoes van Kerstsfeer, een wintersportgebied en souvenirwinkels. Tegelijk wordt er gewerkt alsof het klaarlichte dag is, zoals op de bouwplaats waar moderne complexen verrijzen. Opmerkelijk ook: de zon komt in dit jaargetijde noordelijk van de Poolcirkel geen moment boven de horizon. De maan daarentegen staat de gehele dag hemel. We bezoeken daar ook de Ishavskatedralen. Een tijdloos kerkgebouw dat denken doet aan de Opera van Sydney.
Poort naar de Noordpool
Alhoewel het gebied al duizenden jaren bewoond wordt, is Tromsø een vrij jonge stad, slechts zo’n 200 jaar. Dat komt omdat Tromsø aanvankelijk als nederzetting het beginpunt werd van poolexpedities. Waar poolreizigers hun bont van pelsdieren en rendieren insloegen om zich warm te kleden. Het was daarmee ook de eerste terugkeer in de bewoonde wereld voor poolreizigers. Hierdoor wordt Tromsø wordt daarom wel de ‘Poort naar de Noordpool’ genoemd. Dat verklaard ook wel het groot aantal souvenirwinkels waar ook wij niet aan voorbij konden gaan. Zoals een echte Sami-winkel. De Sami zijn een oorspronkelijke bevolkingsgroep uit het noorden van Scandinavië.
Wat het klimaat rondom Tromsø betreft: de stad en de nabije omgeving heeft ondanks de noordelijke ligging een relatief mild landklimaat. De temperatuur kunnen weliswaar in de strengere winters dalen tot -18 °C, maar de omgeving meer landinwaarts kunnen beduidend lager zijn, tot onder de 20° Celcius. Wij genoten een temperatuur van – 5° Celcius. Bron: Het klimaat van Tromsø.
Ishavskatedralen
Tromsdalen kirke
De Tromsdalen kirke, ook wel de Arctische kKathedrsal genoemd, is ingewijd op 19 november 1965. De architect, Jan Inge Hovig, slaagde erin een meesterwerk te creëren. De kerk is een landmark dat vanaf het water, de Tromsøysundet en vanuit de lucht onmiskenbaar zichtbaar is. De hoofdingang in de westgevel is voorzien van een transparante glazen gevel en het kruis, symbool van christelijk geloof. Het glasmozaïek van de oostelijke gevel vanwaar de zon opkomt is zeven jaar later onthuld, in 1972, en verbeeld de wederkomst van Christus.
Het orgel
Het orgel van de Ishavskatedrale is in 2005 geplaatst door orgelbouwer Grönlund. Het instrument heeft 42 stemmen verdeeld over drie manualen en een pedaal. Het orgel is op meesterlijke wijze aangepast aan de architectuur van de kerk en kan associaties geven met zeilen en ijsschotsen. Het orgel heeft 2.940 pijpen, waarvan de langste 10 meter lang is en de kleinste 5 millimeter. Een groot deel van het hout is massief grenen, de balgen zijn vervaardigd uit rendierhuid.
Domkerk van Tromsø
In Tromsø is ook een houten kerk te vinden: de Domkerk van Tromsø. Het is de lutherse bisschopskerk van het bisdom Nord-Hålogaland. Deze houten kerk is de meest noordelijk gelegen kathedraal van de wereld, binnen zijn er zo’n 600 zitplaatsen, qua formaat behoort de houten Domkerk van Tromsø tot de grootste houten kerken van het land. Het kerkgebouw staat in het centrum van Tromsø, waar al sinds de 13e eeuw een kerkgebouw heeft gestaan. Een eerdere kapel op deze plaats is er gebouwd door koning Haakon IV in 1252. Hij zal niet zelf aan het sjouwen zijn geweest, maar hij zal wel de plaats hebben aangewezen waar hij een kapel wilde zien verrijzen. In in 1711 is er een nieuwe kerk gebouwd, welke in 1803 werd vervangen, waarschijnlijk om tegemoet te k9men aan het aantal kerkgangers. De kerk van 1803 is herbouwd in de nederzetting van Elverhøy op een goede kilometer afstand.
Houten kerk Tromsø
Met de bouw van de huidige Domkerk waar wij omheen hebben gelopen in Tromsø is begonnen in 1860. Het ontwerp van het kerkgebouw is van de architect Christian Heinrich Grosch. De kerk werd voltooid in 1861, de kerktoren met uurwerk en kerkklokken was gereed in 1862, het interieur van de kerk echter pas jaren later, in 1880.
Aurora Borealis, Noorderlicht
Vanavond gezien, het Noorderlicht ofwel Aurora Borealis, nabij Skjervøy, Noorwegen 70°01′ Noorderbreedte, 20°58′ Oosterlengte. Als toegift op de dag waarop we de brug bij Tromsø hebben bedwongen op weg naar de prachtige Ishavskatedralen zijn we getrakteerd op een prachtig Noorderlicht onder een heldere hemel.
Was weer mooi.