Langesund • Telemarken Noorwegen

Sluizen Telemarkkanaal

We zijn in het Vestfold og Telemark ofwel de Noorse provincie Telemarken. Eerst hebben we Langesund opgezocht, een kustplaats vanwaar dagelijks een ferry vertrekt en aankomt van en naar Hirthals in het noorden van Denemarken. Dat klinkt ver weg maar over de oversteek van het Skagerak doet de ferry slechts 4,5 uur. Op de kaart is ook te zien dat Denemarken en Noorwegen dichter bij elkaar liggen dan je aanvankelijk kunt denken.

Langesund ligt aan een fjord, is rijk aan witte houten huizen en is vooral zonnig en toeristisch. Het centrum is rijk aan eetgelegenheden en ademt een maritiem verleden, zoals rondvaarten met een houten viskotter en een oorspronkelijke reddingsboot volgens tekening van Collin Archer (een beroemd Noorse scheepsontwerper). Deze zeilende reddingsboot is in actieve dienst geweest als RS 2 (redningsskøyte 2) van 1893 – 1913 op station Langesund en wordt zichtbaar zorgvuldig onderhouden.

Historische reddingsboot RS 2 naar een ontwerp van Collin Archer
Frelsesarmeen Langesund
Houten witte huizen in Langesund, ademend de zon en de zee

Fjordline

Zoals gezegd wordt er een veerdienst onderhouden tussen Noorwegen en Denemarken van Langesund naar Hirtshals. Mooi dat de schepen ms Stavangerfjord en ms Bergensfjord varen op de alternatieve brandstof vloeibaar aardgas zoals te zien is aan de extra groene uitlaatgassenpijpen.

ms Stavangerfjord in de aanloop van Langesund
ms Stavangerfjord bij het aanlopen van Langesund
ms Stavangerfjord bij het aanlopen van Langesund

Trapsluizen Telemarken

Het binnenland van Telemarken is prachtig om te bezoeken. Rotsige bergen en veel groen, ook akkers met graan en tarwe. Beroemd is het Telemarkenkanaal waarbij eind 1800 aangelegde stuwen en sluizen zijn gaan voorzien in energievoorziening en bevaarbare kanalen boord de scheepvaart. De historische trapsluizen zijn tegenwoordig een toeristische attractie, leuk om te bekijken. Waarbij opvalt dat de sluisdeuren fragieler overkomen dan we in Nederland gewend zijn. Ook diagonale balken ontbreken op een enkele draadstang na. Maar het gaat blijkbaar al honderddertig jaar goed …

Trapsluis Telemarken met de drempel van de voorgaande kolk boven het wateroppervlak
Trapsluis Ulefoss Telemarken
Telemarken
Telemarken

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Gerrie

    Mooie foto,s en blauwe luchten.

Geef een reactie