IKEA opbergkruk • Perjohan

Falu Röd, Zweeds Rood

Wij hebben iets met Scandinavië. Vandaar een pelgrimstocht door Zweden en Noorwegen langs het Olavspad, en reizen met schepen van Hurtigruten. Ook spullen van het Zweedse IKEA vinden wij leuk. Zoals dit krukje met de aanduiding ‘Opbergkruk Perjohan ’. Of is het een lectuurbak? Het is maar wat je er in ziet. Wij gaan het gebruiken als bijzettafel. ‘Perjohan’ zou zoiets betekenen als ‘Opa Johan’ of ‘Johan van vroeger’. Een beetje oud dus, riekend naar het verleden. Onbehandeld ziet het er wat ons betreft leuk uit. Maar voor de vrolijkheid in huis en om het Scandinavische te benadrukken geven we het tafeltje deel wat kleur. Zweeds rood ofwel Falu Röd, helemaal in stijl. De liggende vlakken blank gelakt.

Bijzettafel Perjohan
Bijzettafel Perjohan

Zweeds rood

In de winkel hadden we het krukje zien staan, geheel in Zweeds rood ook wel Eland rood genoemd. Ons leek het wel mooi om deels de houtstructuur zichtbaar te laten zijn, door de staande delen dekkend rood te schilderen, en de liggende delen te voorzien van blanke parketlak.

Bijzettafel Perjohan
Bijzettafel Perjohan, de verticale delen Elandrood -, de horizontale vlakken blankgelakt

Twee laklagen

Nu heeft onbehandeld hout de eigenschap bij een eerste laklaag niet geheel effen op te drogen. Hoe glad het hout ook is geschuurd, bij het lakken zuigen de vezels van het hout zich vol, waarschijnlijk doet de lak ook iets met de aanwezige hars in het hout. Hoe dan ook, er ontstaat een eerste laklaag alsof er een wolk stof in is neergedwarreld. Maar eenmaal droog de eerste laag licht schuren en een tweede laklaag maakt een wereld van verschil. Waarbij de kleurlak ook egaler dekt.

Opbergkruk IKEA

Perjohan IKEA
Gelakt en gemonteerd in twee kleuren, Zweeds- ofwel Eland-rood en blank gelakt

Geef een reactie