Vardø • Meest oostelijke stad

Vardø 70°22′N, 31°6′ E

Na Kirkenes maken we een stop van een uur in Vardø aan de Barentzzee. Waar visserij een belangrijke bron van inkomsten is. Vardø dankt zijn naam aan de woorden ‘wolf’ en ‘eiland’, betekent eigenlijk ‘Wolveneiland’ waar ook al meer dan duizend jaar mensen leven. Wat de ligging betreft: Vardø is de meest oostelijke stad gelegen op het vasteland van Europa, namelijk 31°06’ oosterlengte. Daarmee ligt Vardø oostelijker dan Kirkenes vanwaar we vanmorgen vertrokken, oostelijker dan St. Petersburg aan de Oostzee.

Vardø
We maken een stop van 60 minuten in Vardø. Lang genoeg voor een kleine wandeling

Vardø ligt aan het Varangerfjord, en ligt in de Arctische klimaatzone. Reden dat er in Vardø een uitgebreid meteorologisch centrum in is gericht. Het gebied staat bekend als koud en stormachtig, en dat vraagt bijzondere eigenschappen van mensen om daar te leven, dat vormt ongetwijfeld ook de karakters van mensen. Op een website lazen wij dat je in dit koude en stormachtig klimaat ruimdenkende, onbaatzuchtige en grootmoedige mensen kunt ontmoeten.

Haven van Vardø
Besneeuwde omgeving van Vardø, de meest oostelijke stad aan het vasteland van Europa

Vardø is een aanlegplaats waar we volgens planning slechts een uur blijft liggen. Maar het loont om dat uur volledig te benutten. Dat doen de schepen van Hurtigruten zoals ms Nordnorge ook: al tijdens het aanleggen worden de (waterdicht afsluitende) loopbruggen neergelaten om lading en post aan boord te nemen of af te geven. Ook de passagiers kunnen vrijwel van het eerste tot het laatste moment aan en van boord. Maar wees op tijd, het schip wacht niet. Een vroege aankomst geeft wat meer tijd, maar het tijdstip van vertrek ligt vast.

Kerk van Vardø
Kerk van Vardø die wel doet denken aan de IJskathedraal van Tromsø

Inspiratiebron voor de Ishavskatedralen?

We wandelden naar het centrum van de stad. Ook hier veel houten huizen, rood, grijs, geel en blauw geschilderd zoals we vrijwel overal in Noorwegen aantreffen. Graag hadden we de omgeving nog wat verder verkend, zeker aan de overkant van de ligplaats van ons schip, maar daarvoor ontbrak de tijd. Wel waren we in de gelegenheid om te wandelen naar de kerk van Vardø, welke wel als voorbeeld van de Ishavskatedralen van Tromsø lijkt te hebben gediend. Vlakbij de kerk van Vardø treffen we het stenen gebouw van de Frelsesarmeen.

Frelsesarmeen Vardø
Frelsesarmeen Vardø
Vardø
Vardø
ms Nordnorge in Vardø
In de avond legt ms Nordnorge aan in Vardø. Door middel van de loopbruggen in de zijde van het schip worden in vrijwel alle havens goederen en post geladen en gelost. Ook een rouwwagen is een deel van de reis aan boord geweest.

Geef een reactie