Trondheim • Goudkleurig morgenlicht

Trondheim 63°26′ N, 10°24′ E

Nu we koers zetten naar Bodø tijd om terug te blikken op Trondheim. Tot het jaar 1217 was Trondheim de hoofdstad van Noorwegen. Trondheim is gelegen aan het Trondheimfjord in de Noorse provincie Trøndelag, met het oude centrum aan de monding van de Nivelda. Over deze rivier ligt vlak bij de Nidaros-kathedraal de Gammle Bybro, de ‘Oude Brug’. De oorspronkelijke naamval de stad is ‘Nidaros’, maar om meningsverschillen te overbruggen is de naam ‘Nidaros’ bij wet van 6 maart 1931 vervangen door ‘Trondheim’.

Meerdere keren hebben wij Trondheim aangedaan. We zijn er geweest tijdens een autovakantie langs diverse vakantiewoningen, daarna bij een kampeervakantie en bij een kustreis aan boord van ms Lofoten van rederij Hurtigruten. De laatste keer dat we in Trondheim waren was in 2022, toen was de Nidaros-Kathedraal in Trondheim de eindbestemming van Dineke’s Pelgrimstocht langs het S:t Olavspad begonnen in het Zweedse Selånger. Nu zijn we opnieuw in Trondheim. Met ms Nordnorge, ook van de Noorse rederij Hurtigruten. We komen aan in de ochtend en hebben tot even na het middaguur de tijd de stad in te gaan.

Ålesund – Trondheim

In de omgeving van Trondheim, voorheen Nidaros zijn rotstekeningen gevonden die duiden dat er al duizenden jaren sprake is van menselijke bewoning in gebied. In vroege tijden werden bij Øretinget aan de monding van de Nidelva de koningen van Noorwegen tot koning uitgeroepen. Harald I Haarfagre (865 – 933) werd hier tot koning uitgeroepen, evenals zijn zoon Haakon de Goede (920 – 961). Door Vikingkoning Olav Tryggvason (963 – 1000) werd de plaats in 997 ‘Kaupangen’ ofwel ‘Handelsplaats’ genoemd, en later  ‘Nidaros’. Ook de huidige kroningen vinden plaats in de Nidaros-kathedraal. Deze ligt vrijwel aan de oever van de Nivelda, de rivier die stroomt om de oude stad voorheen ‘Nidaros’ geheten. Het begrip ‘ros’ is vergelijkbaar met de betekenis van ‘delta’ of ‘monding’. Nidaros is afgeleid van ‘Monding van de Nivel’ of ‘Nidel’.

Munkholmen, Trondheimfjord

Trondheimfjord
ms Nordnorge bij het aanlopen van Trondheim, op de achtergrond ms Vesterålen
Trondheim, Munkholmen
Het eiland Munkholmen voor Trondheim in het Trondheimfjord, met wortels die teruggaan tot de Vikingtijd, heeft veel verschillende doelen gediend, waaronder als klooster, fort, gevangenis en verdedigingsstation tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ochtendlicht

Trondheim
Trondheim

Rivier de Nivelda in de winter

Anderhalf jaar nadat wij in Trondheim waren lopende over het S:t Olavspad zijn we er opnieuw maar nu in winterse omstandigheden. Eerdere bezoeken aan Trondheim deden wij in de zomer, nu valt het goudkleurige zonlicht op en de lange schaduwen. De sneeuw en de bomen zonder bladeren maken de plaatjes compleet. Het S:t Olavspad loopt over de Gammle Brybro, dan is het links af naar het Nidaros Pelgrimscentrum. Daarachter kan de Nidaros-kathedraal worden gevonden met de markante merkpaal ‘0’ van het gedenkwaardige pelgrimspad vernoemd naar Vikingkoning Olav.

Nivelda, Trondheim
De rivier Nivelda bij Trondheim, vlak bij de monding in het Trondheimfjord
Gammle Brydo, Trondheim
Gammle Bybro ofwel Oude Stadsbrug, Trondheim
St. Olavsleden
St. Olavsleden
Pakhuizen aan de Nivelda
Trondheim, Pakhuizen aan de Nivelda

Goudkleurig zonlicht over Trondheim

Trondheim
De gehele morgen zijn we in Trondheim, in een wonderlijk goudkleurig zonlicht
Trondheim, veerbootsteiger naar Munkholmen
Trondheim, veerbootsteiger naar Munkholmen

Dit bericht heeft één reactie

  1. Gerrie

    Wat een mooie foto’s van Trondheim, en wat een rust.

Geef een reactie