Azoren ms Midnatsol (2003)

ms Midnatsol (2003)

In september 2018 maakten wij een reis met ms Midnatsol van de Noorse rederij Hurtigruten naar de Azoren en naar Madeira. Hurtigruten onderhoud de dagelijkse lijndienst langs de Noorse kust tussen Bergen en Kirkenes met passagiers, vracht en post, maar Hurtigruten heeft het aanbod uitgebreid met expeditiereizen. Wij scheepten in voor een bezoek aan de Azoren met vertrek vanuit en de aankomst in de haven van de Portugese haven van Lissabon. Om de Azoreneilanden Terceira, Saõ Miguel en Faial, en daarna Madeira en Porto Santo aan te doen.

Logboek

Lissabon – Ponta Delgada (Sāo Miguel) 775 Zeemijl
Ponta Delgada – Horta (Faial) 150 Zeemijl
Horta – Praia da Vitória (Terceira) 90 Zeemijl
Praia da Vitória – Funchal (Madeira) 625 Zeemijl
Funchal – Porto Santo (Porto Santo) 40 Zeemijl
Porto Santo – Lissabon 510 Zeemijl

Totaal afgelegd 2190 Zeemijl

Veiligheidsplan ms Midnatsol / ms Maud
Veiligheidsplan ms Midnatsol / ms Maud

Inschepen in Lissabon

Na een hotelovernachting in Lissabon scheepten we in aan boord van ms Midnatsol. Deze lag afgemeerd aan de kade langs de brede rivier de Taag. Bij het vallen van de avond vertrokken we en voeren we langs het standbeeld ‘Santuário de Cristo Rei’ (Christus Koning). Het beeld is geïnspireerd op het beroemde beeld van Rio de Janeiro ‘Christo Redentor’ (Christus Verlosser). De gelijkenis is zeker aanwezig. We varen onder de ‘Ponte 25 de Abril’ door, een indrukwekkende dubbeldeks hangbrug over de Taag, waar wegverkeer en treinverkeer zich boven elkaar bewegen. We passeren fort Terre de Belém, met de middeleeuwse vestingmuren. Daarna varen we de Atlantische Oceaan op, om koers koers te zetten naar Saõ Miguel, de haven van Ponta Delgada.

Portugal, Lissabon 38° 42′ N, 9° 11′ W

Voor het inschepen aan boord van ms Midnatsol een stadswandeling
Standbeeld van José I op zijn paard Gentil, midden op het Terreiro do Paço . Het standbeeld is het werk van beeldhouwer Machado de Castro. Het werd op 6 juni 1775 op deze locatie geplaatst met groot vertoon, op de verjaardag van de koning
Het Praça do Comércio in het centrum van Lissabon gelegen aan rivier de Taag. Het plein staat ook bekend als Terreiro do Paço ofwel ‘Paleisplein’. Rechts op de foto de Arco do Triunfo
ms Midnatsol
ms Midnatsol zet koers naar de Azoren

Saõ Miguel, Ponta Delgada 37° 44′ N, 25° 40′ W

ms Midnatsol in de haven van Ponta Delgada, Sao Miguel
ms Midnatsol in de haven van Ponta Delgada, Sao Miguel
ms Midnatsol, Ponta Delgada
Ponta Delgada, Sao Miguel
Ponta Delgada op het Azoreneiland Saõ Miguel. Portas da Cidade. Deze poorten staan aan een met mozaïeken belegd plein midden in het centrum. Achter de poorten de Igreja Matriz Sao Sabastiao, de stralend witte kerk met imposante klokkentoren.
Ponta Delgada
Loodstender Ponta Delgada
ms Midnatsol
Atlantische Oceaan op weg naar de Azoren

Horta, Faial 38° 32′ N, 28° 38′ W

ms Midnatsol van de Noorse rederij Hurtigruten afgemeerd aan de kade van Horta op Faial, de Azoren

Horta, Café Sport

Op het eiland Faial, behorende tot de Azoren, ligt de plaats Horta, met aan de haven een bij oceaanzeilers bekend café, namelijk Café Sport. Al meer dan 100 jaar staat het bekend als ontmoetingspunt van zeevarenden en wereldzeilers, want het is meer dan een café alleen. Al sinds jaar en dag dé ontmoetingplaats waar voor gaande en komende zeilers, een wereldomzeiling beginnend, beëindigend of afrondend. Het adres waar de thuisblijvers en vertrekkers post naar en vandaan sturen. Maar ook waar zeilers onderling berichten achterlieten en zeekaarten, navigatiemiddelen en bootonderdelen in bewaring gaven om andere zeilers op weg te helpen. Evenals souvenirs die door de jaren heen zijn achtergebleven: vlaggen en wimpels en wat al niet meer.

Wij dronken een kop koffie in ‘Peters’ Café Sport op Horta. Een memorabel kopje koffie waar grote namen en mannen ons waren voorgegaan: Bernard Moitessier, Jacques-Yves Cousteau, Herman Jansen, Henk Bezemer, om er een paar te noemen. En vele anderen gingen hun voor en in hun kielzog …

Plafond in Café Sport op Horta, Faial
Café Sport op Horta, Faial, behangen met nautische aandenken van zeelieden en yachtsmen
Café Sport op Horta, Faial, al meer dan honderd jaar een begrip op de Azoren
ms Midnatsol, Horta
ms Midnatsol vlak voor vertrek vanuit de haven van Horta, Faial
ms Midnatsol, Atlantische Oceaan
ms Midnatsol, Atlantische Oceaan

Expeditieleider Thor Heyerdal Jr. 

Aan boord tijdens onze reis was Thor Heyerdahl Jr. was één van de expeditieleiders. Heyerdahl verzorgde lezingen en gaf toelichtingen bij het getoonde originele filmmateriaal van de Kon Tiki Expeditie van zijn vader in 1947. Alhoewel wij ‘slechts’ een retour ‘Lissabon-Azoren’ aan boord zouden blijven zou Thor Heyerdahl met ms Midnatsol verder reizen naar Chili. Wat zijn missie daar zou zijn, volgt later onder dit bericht.

ms Midnatsol. Kon Tiki Expeditie 1947
ms Midnatsol. Kon Tiki Expeditie 1947, klik op afbeelding en lees meer
De Kon Tiki expeditie weergegeven aan boord van ms Midnatsol van de Noorse rederij Hurtigruten.

Zeezeiler Henk Bezemer

Om te lezen hadden we het boek ‘Vier Zomers Zeilen’ van watersportjournalist en zeezeiler Henk Bezemer bij ons. Bezemer zelf zeilde eens bij experiment zonder kompas, kaart en GPS van het het vasteland naar de Azoren. Daarom was het best wel passend om Bezemer’s boek te laten signeren door Thor Heyerdahl junior. Nog wel op zijn verjaardag …

Vier Zomers Zeilen’ van Henk Bezemer laten signeren door Thor Heyerdahl jr. aan boord van ms Midnatsol, 26 september 2018 op de Atlantische Oceaan tussen Lissabon en de Azoren. Op diens verjaardag nota bene …

Terceira, Praia da Vitória 38°44′ N, 27°4′ W

Terceira, Praia da Vitoria
Terceira, Praia da Vitoria
Praia da Vitoria, Terceira
Praia da Vitoria, Terceira

Madeira, Funchal 32° 39′ N, 16° 55′ W

We liggen gemeerd in de haven van Funchal, Madeira
Madeira staat bekend als het ‘Bloeneiland. zoals ook hier te zien in Funchal
Madeira, Funchal, uitzicht vanuit de gondel van een kabelbaan

Porto Santo 33°5′ N,16°19′ W

Porto Santo
Gemeerd in Porto Santo waar een Sliedrechts zandzuiger de havenmond op diepte houdt
ms. Midnatsol, Porto Santo
Porto Santo
ms Midnatsol, Porto Santo
ms Midnatsol gemeerd in Porto Santo

Aankomst Lissabon

ms Midnatsol terug in Lissabon
In de vroege morgen is ms Midnatsol weer terug in Lissabon

ms Maud (2021)

In 2021 zal ms Midnatsol na een refit in de vaart worden gebracht als ms Maud. MS Maud, voorheen MS Midnatsol, zalmdan vernoemd zijn naar een van de beroemdste poolschepen aller tijden, Roald Amundsens ‘Maud’ uit 1917. De oorspronkelijke ‘Maud’ heeft haar naam te danken aan de eerste koningin van het huidige Noorwegen. Ze had ook haar naamgenoot in Hurtigruten’s 1925 vlaggenschip DS Dronning Maud. De huidige Maud zal uitgerust zijn met geavanceerde technologie zoals de ombouw tot volledige elektrische voortstuwing die haar uitermate geschikt maakt voor expeditiecruises in kwetsbare gebieden.

Gangway van ms Midnatsol
ms Midnatsol varende onder de vlag van de Noorse rederij Hurtigruten

Technische gegevens ms Midnatsol (2003) / ms Maud (2021)

ms Misnatsol / ms Maud

Kiellegging 17 oktober 2001
Tewaterlating 26 april 2002
Afgebouwd 11 maart 2003
Gedoopt 22 maart 2003
Roepnaam LEFO
Bouwnummer 73
Scheepswerf Fosen Mekaniske Verksteder, Rissa, Noorwegen
Oorspronkelijk 970 passagiers en 636 bedden, 45 / 22 autoplaatsen
Na ombouw tot expeditieschip 532 bedden
Gross tonnage 16141 Ton
Netto tonnage 6353 Ton
Lengte over alles 135,75 meter
Lengte tussen de loodlijnen 121 meter
Breedte over alles 21.50 meter
Hoogte boven waterlijn 29,90 meter
Diepgang 5.10 meter
Kruissnelheid 15 Knopen
Maximum snelheid 18 Knopen
Refit 2021 en omgedoopt tot ms Maud

Werfplaat ms Midnatsol

Werfplaat ban ms Midnatsol met daarboven een ‘geluksmuntje’ geplakt. Een traditie uit vroeger tijd waar er een muntje onder de mast werd gelegd om ‘geluk af te smeken bijneem god van de zee’. Hier het muntje bij de werfplaat met een stukje tape vastgeplakt …
ms Midnatsol in de avond op de Atlantische Oceaan op een westelijke koers richting de Azoren

Nabericht

Noorwegen gaat de archeologische vondsten, bestaande uit objecten en botresten door Thor Heyerdahl in de jaren 50 en 80 tijdens expedities meegenomen van Paaseiland, teruggeven aan Chili. Het zou gaan om duizenden objecten door Heijerdahl verzamelt.

De Noor Heyerdahl wilde bewijzen dat de bewoners van het Chileense eiland in de Stille Oceaan nazaten waren van Zuid-Amerikaanse migranten. Om zijn veronderstelling te onderbouwen liet hij zich 1947 met het balsavlot Kon-Tiki meenemen door wind en stroom naar Paaseiland.

In het Kon-Tiki Museum in Oslo is het meerendeel van de archeologische vondsten van Paaseiland bewaard gebleven. Een deel daarvan wordt ook voor het publiek tentoongesteld. Thor Heijerdahl’s zoon heeft aangegeven dat het altijd de bedoeling van zijn vader is geweest om deze terug te geven aan Chili. Tijdens een staatsbezoek van het Noorse koningspaar aan Chili zijn over de teruggave afspraken over gemaakt. Thor Heyerdahl zelf overleed op 87-jarige leeftijd in 2002.

Geef een reactie