Geschenkwoningen • Kirkenes en Stavenisse

Kirkenes

In het uiterste noorden van Noorwegen ligt de plaats Kirkenes. Weliswaar ligt de Noordkaap net wat noordelijker, en de plaats Vardø net wat oostelijker, Kirkenes ligt in een fjord als het ware om de hoek, noordelijk van Zweden en Finland op loopafstand van de Russische grens. Vandaar ook dat in Kirkenes het ‘Borderland Museum’ is gevestigd.

Wederopbouw Noorwegen

De ligging van Kirkenes heeft er toe geleid dat de plaats het gedurende de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren heeft gehad. Slechts enkele huizen stonden nog overeind. Waarop houten huizen van Kirkenes het straatbeeld gingen bepalen. Ook in Hammerfest zagen we vele houten huizen. Het verhaal gaat dat buurland Zweden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog Noorwegen heeft bijgestaan door het aanbod van prefab woningen.

Noodhulp vanuit Noorwegen

Bijzonder dat juist deze prefabwoningen, ontwikkeld voor hulpverlening en wederopbouw van Noorwegen later aangeboden werden aan Nederland, als noodhulp na de Watersnoodramp van 1953. En dat zowel in Scandinavië als in Nederland de woningen behoorlijk duurzaam blijken te zijn. Met name in Zuid-Holland en Zeeland dienen nog tientallen Geschenkwoningen als woonhuis.

Rood huis in Kirkenes
Dit houten huis legden wij vast in in Kirkenes, in het uiterste noordoosten van Noorwegen. Zie de overeenkomsten met de Noorse Geschenkwoningen!

In 1946 ontwierpen de Noren de prefabwoning als zogenaamde crisiswoning voor de Noorse wederopbouw. Dit om de woningnood in Noorwegen, ontstaan als gevolg van de Duitse verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog, zo snel mogelijk op te lossen. De Zeeuwen die in 1954 een dergelijke woning kregen toegewezen, waren blij verrast met het Noorse concept van de prefabwoningen.

Bron: Zeeuwse Ankers

Geschenkwoning Stavenisse

Streekmuseum de Meestoof
Noorse geschenkwoning deel uitmakende van het Streekmuseum De Meestoof, Sint Annaland. Klik op afbeelding en lees meer over Geschenkwoningen

Geschenkwoningen Burgh-Haamstede

In het Zeeuwse Burgh-Haamstede staat een rij Geschenkwoningen met aan de gevel Noorse plaatsnamen. Hieronder foto’s van de huizen ‘Bergen’ en ‘Stavanger’. Ook ‘Trondheim’ hoort thuis in dit rijtje. De woningen worden na ruim zeventig jaar nog altijd gebruikt als woonhuis. Elders zagen wij Geschenkwoningen in verschillende kleuren, in Burgh-Haamstede wordt vastgehouden aan Scandinavisch rood. Een kleur die het goed doet.

Geschenkwoningen
Geschenkwoning in Burgh-Haamstede
Geschenkwoningen Burgh-Haamstede
Noorse Geschenkwoningen in Burgh-Haamstede

Geschenkwoningen Heijningen

Geschenkwoning Heijningen
Één van de Geschenkwoningen die te vinden zijn in Heijningen

 

Lees hier over Geschenkwoningen

Geef een reactie