Eemshaven – Kristiansand

Onwennig gezellig

We waren ruim op tijd in Eemshaven om in te schepen op ms Romantika. Dat schreven we ook in ons vorige bericht. Het vertrek was echter later dan gepland, het autodek was tot de laatste meter gevuld, vanwege passagiers en voertuigen die nog aan boord werden genomen. Ook aan boord was het druk, gezellig druk, dat ook, ware het niet dat het aan boord wat onwennig eraan toeging.

Laten we het zo zeggen, met de tijdplanning werd flexibel omgegaan. Dat wil zeggen dat de restaurants nog niet toegankelijk waren op de tijden die bedoeld waren. Ook liet het elektronisch betalen het afweten tijdens het spitsuur van de avond. Maar op de ochtend van ontschepen was dat allemaal weer voor elkaar. Met het verzoek op de ochtend van aankomst de openstaande rekeningen te komen afrekenen. Tuurlijk doen we dat. Twee glazen jus d’orange.

Autodek ms Romantika

Leuke ontmoetingen aan boord. Een gezin met drie kinderen uit St. Pancras, de kinderen waren weg van Max, onze Westie. Thuis hadden ze een poes. Een vader en een zoon uit Beilen die gingen back-packen, kamperen en vissen in Noorwegen, een mooi avontuur. Een dame uit Zutphen die drie dagen wandeltochten ging doen rondom Kristiansand, onder andere het Pieterpad had ze al gelopen. Al met al gezellig druk en een leuke sfeer aan boord.

ms Romantika is een mooi ingericht schip, vriendelijke en adequate bemanning, de geserveerde maaltijden waren eenvoudig maar goed. Wel zout, het avondeten! Thuis eten we vrijwel zoutloos, mensenkinderen wat hadden we een dorst in de nacht! Ontbeten met koffie, yoghurt met muesli, een croissantje en ook weer jus d’orange.

Zeereis

ms Romantika is eenmaal aan boord niet echt fotogeniek, op de schoorsteen na dan, die is wel fraai gevormd. Maar deze foto’s geven een aardige indruk van de zeereis.

Vanaf het zonnedek naar voren gezien
Kielzog ms Romantika

Kristiansand

Maar goed, het vertrek uit de Eemshaven was dus ruim een uur later dan gepland, en zo ook de aankomst in Kristiansand. We voeren op volle zee zo’n 17,5 Knopen, gaf ons eigen GPS-systeem aan. Rond tien uur reden we met onze auto het schip af en konden we aan de autoreis beginnen. We rijden vrijwel gelijk de bergen in, dat wil zeggen rotspartijen en dennengroen. We volgen de kust richting Oslo over de E18, halverwege wordt het meer glooiend met loofbomen. Het rijdt heerlijk rustig, we houden het ritme aan van twee uur rijden en dan een kwartier rust, koffie en een broodje bij een tankstation, een appel uit eigen voorraad. Rond Oslo wordt het druk op de weg maar na Oslo vervolgen we de E6 en wordt het weer rustig. rijden Rond vijf uur vinden we het wel genoeg en gaan we op zoek naar een kampeerplaats.

Subaru Forester

Wat ben ik blij met onze nieuwe TomTom, die ons naar een camping vlak bij leidt. Van de vorige was de houdbaarheidsdatum ruimschoots. Ook in Noorwegen vele nieuwe wegen. We zetten ons tentje op in de buurt van Hamar, de camping is eigenlijk vol bezet vanwege een festival in Hamar, maar voor ons tentje wordt er een uitzondering gemaakt. Naast honderden caravans en campers zijn we één van de twee tenten. We eten tortellini met worteltjes, drinken koffie en Orangina. Morgen gaan we weer verder, hopen we in Trondheim te zijn.

Dit bericht heeft één reactie

  1. arie rijkers

    Daarom drinken ze zoveel in Noorwegen wat wil je met zo veel zout vroeger al gingen ze de boot af met 10 tray bier voor onderweg naar huis ha ha nu veel geluk onder weg en plezier groet!

Geef een reactie