‘t Leeuweveerke

‘t Leeuweveerke naar de Biesbosch


Tussen Lage Zwaluwe en de Jacominaplaat gelegen in de Brabantse Biesbosch vaart in het toeristenseizoen het Leeuweveerke, dat maximaal 12 wandelaars en/of wandelaars in ongeveer 15 minuten over de Amer vaart. Het veer wordt volledig elektrisch aangedreven middels accu’s en zonnepanelen, met oog op verantwoord en duurzaam ondernemen.

‘t Leeuweveerke

Het is goed mogelijk om vanaf Werkendam met de auto, de motor, de brommer of de fiets de Brabantse Biesbosch in te gaan. Maar minstens zo natuurlijk is het  om fietsend of lopend het natuurgebied te verkennen. Evenals het land van Altena waar we eerder over schreven, of het gebied met plaatsen als Lage- en Hooge Zwaluwe, Zevenbergschen Hoek, Gaete, Strooiendorp, Blauwe Sluis en Heijningen. Een agrarisch gebied met dijkhuizen en lintdorpen waar het prima fietsen is langs aangestipelde fietsroutes. Meer dan eens geven fietsers aan boord van Pontje Steur aan dat zij een ronde fietsen van Drimmelen naar Lage Zwaluwe, dan met ‘t Leeuweveerke naar de Biesbosch, via Pontje Steur over het Steurgat en dan naar Hank richting de brug bij Geertruidenberg weer terug naar Drimmelen. Voor een schipper van Pontje Steur is het goed om die gebieden zelf ook bij gelegenheid te verkennen. Weten waar de wandelaars en wielrijders van en naar gaan. Vandaag daarom zelf ook maar eens langs ‘t Leeuweveerke gegaan. Op de fiets welteverstaan, goed voor lichaam en geest. En een praatje met de schipper aldaar.

Elektrisch varend

Het opmerkelijke is dat ‘t Leeuweveerke volledig elektrisch vaart. Op het eerste gezicht lijkt het of het pontje voorzien is van een afdak tegen zon en regen. Maar even verder kijkend is het een dak van zonnepanelen waarvan de opgewekte elektriciteit gebruikt wordt voor de voortstuwing. Geluidloos voer het pontje dan ook van de veersteiger weg, om koers te zetten naar de Biesbosch. Zo van een afstand geschat zal de oppervlakte van van de zonnepanelen zo’n 2,5 bij 9 meter bedragen, dat wil zeggen 22,5 m². Ben benieuwd hoeveel accucapaciteit er in het scheepje ligt. Het kwam er niet van om daarnaar te vragen. Bij deze een paar aardige plaatjes.

‘t Leeuweveerke bij vertrek uit Lage Zwaluwe

 

Poort naar de Biesbosch

Zie ook Werkendam-Biesbosch

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Michèl

    Jij bent al helemaal thuis in het OV van Nederland

    1. Johan

      We zullen maar zeggen ‘Vervoer over water de juiste weg’

Geef een reactie