Biesbosch Museum rondvaart

Rondvaart vanaf het Biesbosch Museum

We maakten een rondvaart door de Biesbosch. Ontstaan door de St. Elisabethsvloed, nu natuurgebied, waterberging drinkwater spaarbekken. De Biesbosch is ontstaan door de St. Elisabethsvloed in 1421. Het opgroeiende gewas de bies met de lange stengels was bruikbaar voor vlechtwerk en gaf aan het waterrijke gebied haar naam. Maar ook de te knotten wilgen deden en doen het goed in de waterrijke omgeving. De Biesbosch heeft zich ontwikkeld tot natuurgebied, waterberging en spaarbekken voor drinkwater. Wij maakten een rondvaart en bezochten het Biesbosch museum.

Fluisterboot Biesbosch
We maakten een rondvaart door de Biesbosch. Ontstaan door de St. Elisabethsvloed, nu natuurgebied, waterberging drinkwater spaarbekken.

Interessant en inspirerend

Een zin- en waardevolle ontmoeting: een paar dagen geleden met een groep vakgenoten en belanghebbenden een rondvaart gemaakt door de Biesbosch vanaf het Biesbosch Museum op het Museum Eiland aan de Hilweg gemeente Werkendam. Voor de goede orde, de Hilweg ligt dus hartje Brabantse Biesbosch, en niet in de woonplaats Werkendam, daar waar de Boven-Merwede overgaat in de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede afbuigt langs Hardinxveld richting Sliedrecht.

Natuurgebied de Biesbosch
De stuurstand van de elektrisch varende rondvaartboot

Rondvaart en Fluistertocht

Vanzelfsprekend spraken we met elkaar over wat ons bindt, het delen van onze gezamenlijke belangen, en waar we als verschillende partijen elkaar kunnen versterken. Over doelgroepen en hoe deze te bereiken en te betrekken. Daar waren we om te beginnen voor bij elkaar gekomen. Maar tussendoor leerden we ook meer van de Brabantse Biesbosch kennen. Over de zwanen die in de wintermaanden al honderden jaren vanuit Denemarken neerstrijken in de Biesbosch, in het bijzonder op de Deeneplaat. Over de meerkoeten die in de zomer elkaar niet dulden in elkaars nabijheid, maar in de winter samenscholen om de zeearenden te slim af te zijn. Zien ze een zeearend een duikvlucht maken, dan maken ze er een groot spetterend waterballet van, grote kans dat de zeearend ernaast grijpt. En over varens en mossen op omgewaaide bomen, over de herkomst van de gezegden ‘fluitje van een cent’ en ‘flierefluiter’.

De Biesbosch als bijzonder natuurgebied

Ook ging het over de Brabantse Biesbosch als waterberging bij hoog water in de rivieren, en als spaarbekken voor de drinkwaterzuivering op de Berenplaat bij Spijkenisse. Verbandhoudend met het ‘kierbesluit’ aangaande de Haringvlietdam, het brakke water tot aan Middelharnis, de Biesbosch een zoetwater getijdengebied. Dus al met al een boeiende ochtend, een aanrader voor fietsers, wandelaars, kanoërs en natuurliefhebbers. Om het Biesbosch Museumeiland te bezoeken en eens een rondvaart te maken.

Fluisterboot door natuurgebied
Interieur elektrisch varende rondvaartboot
Rondvaart Biesbosch
Ingang elektrisch varende rondvaartboot

Elektrisch varen

Het mooie is dat de rondvaartboot elektrisch vaart, te merken aan een fluisterstil voortbewegen door het water. Op sommige plaatsen in de Biesbosch werd het schuitje zoals de schipper de rondvaartboot noemde stilgelegd om bijzonderheden van dichtbij te laten zien. Momenten dat het ook geheel stil was, geen geluid van een draaiende motor te horen. Een mooie bijkomstigheid van elektrisch varen door het natuurgebied.

Zie ook: Waterberging in de Noordwaard

Dit bericht heeft één reactie

  1. Thera

    Johan, wat leuk dat je de rondvaart op de fluisterboot zo uitgewerkt hebt, een mooi stukje promotie. De andere aanwezige schippers van Pontje Steur hebben ook genoten. Mooie, duidelijke foto’s en goede informatie, toppy!

Geef een reactie