Land van Altena

Fietsen rondom de Brabantse Biesbosch

Fietsroutes door het land van Altena

Land van Altena

Het Land van Altena is een historische landstreek en voormalige heerlijkheid in het noorden van Noord-Brabant. Weliswaar loopt de snelweg A27 van de Merwedebrug bij Gorinchem en de Keizersveerbrug bij Raamsdonksveer dwars door de groene omgeving heen, maar zelfs die route biedt een wijds uitzicht. Gemoedelijke plaatsen in de omgeving zijn Werkendam, Sleeuwijk en Woudrichem gelegen aan Boven- en Beneden Merwede. De laatstgenoemde rivieren behoren tot de benedenloop van de Rijn en de Waal: dan midden in het groen de plaatsen Almkerk, Hank en Nieuwendijk.

Het Land van Altena (waarschijnlijk afgeleid van ‘Houtwater’) wordt in het noordoosten begrensd door de Afgedamde Maas, aan de noordzijde door de Boven-Merwede, richting het westen door de Brabantse Biesbosch, in het zuiden door de Bergsche Maas. In het zuidoosten ligt het Land van Heusden, vaak in één adem genoemd: Land van Heusden en Altena. Een gebied waar het heerlijk fietsen en wandelen is. En nog altijd een ‘heerlijkheid’.

Pontje Steur

Nabij de veerstoep van Pontje Steur aan de oever van het Steurgat, langs de westelijke rand van het Land van Altena bevindt zich knooppunt 12. Aan de overzijde van het Steurgat ligt de Brabantse Biesbosch. Van knooppunt 12 uit is het drie kilometer fietsen in noordelijke richting naar Werkendam. Zeven kilometer verder kom dan je in Sleeuwijk, waar het fiets- en voetgangersveer naar Gorinchem en Hardinxveld en verder westwaarts genomen kan worden. Tien kilometer in zuidelijke richting leidt de fietsroute naar Hank. Met de brug naar Geertruidenberg en Raamsdonksveer.

Voet- en fietsveer vanuit het Land van Altena naar de Brabantse Biesbosch nabij knooppunt 12.

Fietsroute Pontje Steur, Brabantse Biesbosch

Geef een reactie