Philips MK9 GPS

Een curieus, in zekere zin antiek te noemen Satellietnavigator, de Philips MK9 GPS waar wij vooralsnog mee varen. Navigeren doen we er eigenlijk niet meer mee, daarvoor gebruiken wij veelal een tablet met een digitale zeekaart. Maar het is een goede back-up en het levert de gegevens aan voor het NASA Easylog dat buiten tijdens het zeilen en varen afleesbaar is in de kuip.

Wat wel heel bruikbaar is, dat is het koers- en ankeralarm. Bij het opkruisen geeft een akoestisch signaal het teken dat een bepaalde afstand tot de uitgezette koerslijn wordt overschreden; een moment om door de wind te gaan, tot aan de andere zijde van de koerslijn het signaal weer wordt gegeven. Zo ook het anker- en Aankomstalarm bij een ‘wacht te kooi’.

Philips MK9 GPS

GPS Roll-Over

De getoonde Satellietnavigator dateert van 1993 en daarmee inmiddels behoorlijk retro. Destijds behoorde deze apparaten tot de top van het segment, qua ontwikkeling en degelijkheid maar ook qua kostprijs. Het werd daarmee ook gebruikt aan boord van de beroepsvaart, zowel in de binnenvaart, de kustvaart en de zeevaart. Wel heeft deze GPS ‘last’ van de zogenoemde ‘GPS Roll-Over’. Het GPS navigatiesysteem werkt op basis van zeer nauwkeurige tijdmeting, waarbij data van weken, dagen, uren, seconden worden verzonden en ontvangen op basis van getallen. Na ongeveer 19,6 jaar zijn de getallen ‘op’ en begint de teller weer bij ‘0’. Met als gevolg een afwijkende en niet te resetten datum en dag op het beeldscherm.

Roll-Over 20-11-2038

De eerste GPS Roll-over heeft plaats gevonden rond 21 augustus 1999. De tweede vond plaats rond 6 april 2019. De derde Roll-over zal gaan passeren rond 20 november 2038. We hebben nog een tijd te gaan, we zijn benieuwd of wij het mee gaan maken, met een dan nog werkende MK9. Die dan 45 jaar oud zal zijn.

Handleiding: AP-MK8-MK9-Installation-manual

Deze Satellietnavigator geeft de volgende gegevens: (klik op onderstreepte thema’s)

Eigen positie
Waypoints
Man Over Boord positie
Magnetische Koers over de grond
Ware Koers over de grond
Grootcirkelkoers
Vaart over de grond
Afstand tot koerslijn
Afstand tot routemarkering
Richting tot routemarkering
Verwachte tijdsduur TTG tot routemarkering
Verwachte aankomsttijd ETA bij routemarkering

Ankeralarm
Koersalarm
Aankomstalarm
Accu-alarm
Antenne-alarm

NASA Clipper Easylog

Door de Philips MK9 AP Navigator gevoede NASA Clipper Easylog via de NMEA 0183 aansluiting. Klik hier en ga naar het Easylog.

NASA kompas
Klik op afbeelding en ga naar NASA Clipper elektronisch kompas
NASA Clipper V2
Klik op afbeelding en ga naar NASA Clipper windmeter
NASA Clipper Easy Log
Klik op afbeelding en ga naar NASA Clipper Easylog