Philips MK9 GPS Satellietnavigator

De Philips MK9 GPS Satellietnavigator dateert van 1993 en is daarmee op leeftijd. Destijds een kostbaar maar tegelijk degelijk en betrouwbaar navigatie-instrument. Het werd dan ook zowel gebruikt in de professionele scheepvaart, en in de pleziervaart. Dankzij de lange levensduur nog altijd een werkend exemplaar bij ons in gebruik. Als back-up voor de overige de navigatie-middelen.

De Philips MK9 heeft tal van nuttige mogelijkheden. Door het gebruik maken van het koersalarm wordt er een signaal gegeven wanneer er een zekere afstand tot de ingestelde koers is bereikt. Door bij het gegeven alarm overstag te gaan bijnier opkruisen tot het koersalarm weer gaat aan de andere zijde van de ingestelde koers ontstaat na verloop van tijd een regelmatig patroon van afgelegde koersen. Een vergelijkbare instelling is het het anker- en het aankomstalarm. Voor anker wordt er een signaal gegeven wanneer het anker niet blijkt te houden, bij het aankomstalarm is het tijd om uit te zien naar een ingesteld waypoint.

Philips MK9 GPS

NMEA 0183

Philips MK9 GPS Satellietnavigator
Aansluitingen Philips MK9 GPS Satellietnavigator, Voeding, NMEA 0183, MOB knop en antenne
Philips MK9 GPS Satellietnavigator
Aansluitingen Philips MK9 GPS Satellietnavigator, Voeding, NMEA 0183, MOB-knop en antenne
Philips MK8 en MK9 NMEA 0183 aansluiten
Aansluitschema Philips MK8 en MK9 NMEA 0183 apparatuur

GPS Roll-Over

De getoonde Satellietnavigator dateert van 1993 en daarmee inmiddels behoorlijk retro. Destijds behoorde deze apparaten tot de top van het segment, qua ontwikkeling en degelijkheid maar ook qua kostprijs. Het werd daarmee ook gebruikt aan boord van de beroepsvaart, zowel in de binnenvaart, de kustvaart en de zeevaart. Wel heeft deze GPS ‘last’ van de zogenoemde ‘GPS Roll-Over’. Het GPS navigatiesysteem werkt op basis van zeer nauwkeurige tijdmeting, waarbij data van weken, dagen, uren, seconden worden verzonden en ontvangen op basis van getallen. Na ongeveer 19,6 jaar zijn de getallen ‘op’ en begint de teller weer bij ‘0’. Met als gevolg een afwijkende en niet te resetten datum en dag op het beeldscherm.

Roll-Over 20-11-2038

De eerste GPS Roll-over heeft plaats gevonden rond 21 augustus 1999. De tweede vond plaats rond 6 april 2019. De derde Roll-over zal gaan passeren rond 20 november 2038. We hebben nog een tijd te gaan, we zijn benieuwd of wij het mee gaan maken, met een dan nog werkende MK9. Die dan 45 jaar oud zal zijn.

Handleiding: AP-MK8-MK9-Installation-manual

Functies Philips MK9 GPS Satellietnavigator

Eigen positie in coördinaten
Waypoints in coördinaten
Man Over Boord positie in coördinaten
Magnetische Koers over de grond in °
Ware Koers over de grond in °
Lineaire koers in ° 
Grootcirkelkoers in °
Vaart over de grond in Knopen
Afstand tot koerslijn in Nautische mijlen
Afstand tot Waypoint in Nautische mijlen
Te varen koers richting Waypoint in °
Verwachte vaartijd tot Waypoint in uren en minuten
Verwachte aankomsttijd ETA bij Waypoint in uren en minuten
Ankeralarm in Nautische mijlen 
Koersalarm in Nautische mijlen
Aankomstalarm in Nautische mijlen
Aansluitalarm in Volt
Antenne-alarm

Op de Philips MK9 AP Navigator is als dochter-instrument een NASA Clipper Easylog aangesloten via de NMEA 0183 aansluiting.