Philips / Leica MK9 AP-Navigator GPS

Twee GPS-ontvangers zijn er bij ons aan boord te vinden, van hetzelfde type maar met een verschillenden merknaam, de één van Philips, de andere van Leica. Gedateerde apparatuur, van 1993 en van 1997 met beperkingen, zoals de data die afwijkend wordt weergegeven, vanwege de GPS Roll-over. Maar relevante informatie als de eigen geografische positie en die van waypoints, koers, snelheid, af te leggen en afgelegde afstand, tijd te gaan, tijd van aankomst, afwijking van koerslijn of ankerplek en ‘Man Over Boord-positie’ worden weergegeven. Maar zoals gezegd, verouderde apparatuur in vergelijk met wat er sindsdien op de markt wordt gebracht. In wezen ‘Old School GPS-navigatie. Destijds het neusje van de zalm in het hogere kwaliteit en kostprijs-segment. Desalniettemin hebben wij er twee aan boord, één exemplaar vast opgesteld bij de kaartentafel, één in een losse behuizing buiten en boven de kajuitingang afleesbaar in de kuip. Simpel maar functioneel.

De Leica MK9 GPS voor buiten in de kuip. Klik op afbeelding om naar GPS te gaan.
De Philips MK9 GPS navigator in de kajuit. Klik op afbeelding om naar GPS te gaan.

GPS Koersinstellingen

De Philips en Leica MK9 GPS heeft o.a. de mogelijkheid tot instelling van orthodrome – en loxodrome koersen, dat wil zeggen een ogenschijnlijk rechte koers waarbij alle meridianen onder dezelfde koershoek worden gesneden, of een koers waarbij de grootcirkel wordt gevolgd waarbij op grote afstanden een bekorting van de verheid wordt gevolgd. Zie meer hierover hieronder:

De genoemde GPS heeft ook de keuze tot instelling van het ‘Ware Noorden’ en het ‘Magnetische Noorden’, respectievelijk de aanwijzing van de geografische posities waar de denkbeeldige aardas het aardoppervlak snijden en de geografische positie waar zich de magnetische noord- en zuidpool zich bevinden.

Ga naar naar Philips AP MK8 & MK9 Manual

Sluit Menu