Wielrijder

Fietsen door Brabant

Waar komt nu het Nederlandse woord ‘fiets’ vandaan? In de Duitse taal wordt gesproken over een ‘Fahrrad’, te vertalen als ‘aandrijfwiel’, de Engelsen spreken over een ‘bicycle’, een ‘tweewieler’. Er wordt wel verondersteld dat het Nederlandse woord fiets verband houdt met het Franse ‘Vélocipède’, verwant aan de aanduiding ‘loop- of voetmachine’. Er zit ook iets in van ‘pedaal’. Een meer aannemelijke verklaring voor de afkomst van het oer-Nederlandse woord ‘fiets’ zou zijn gelegen in het dialect van Zuid-Limburg. Waar met ‘viets’ bedoeld wordt ‘snel lopen’ of ‘snel bewegen’. Aldus de Etymologie van de Nederlandse taal.

Routepunt 54
Routepunt 54 Fietsen in Brabant

Rijwiel

Hoe dan ook, mijn fiets, tweewieler ofwel rijwiel heeft te lang stil gestaan. Ik wilde wel wielrennen, maar het kwam er niet van. De reden is bedenkelijk. De laatste keer dat ik een rondje heb gefietst in het vroege voorjaar kwam ik thuis met zachte banden. Na deze opgepompt te hebben bleken ze de lucht niet vast te houden, de volgende dag weer zacht. Het kwam er niet meer van andere banden om de velgen te leggen. Laat staan naar de fietsenmaker te gaan. Tot vorige week.

Routepunt 53
Routepunt 53 Fietsen in Brabant

Fietsenmaker

Dat was nog een aardig verhaal: op de markt staat een mobiele fietsenmaker, een bestelbus ingericht als mobiele werkplaats. Op de vraag of hij tijd en geschikte banden bij zich had zei de fietsenmaker ‘breng je fiets maar, loop maar een rondje, dan ben ik klaar’. Nu ligt de markt vlak bij huis, dus het rondje lopen liep uit op de bank. Plots schiet mij de fietsenmaker in gedachten, ik begeef mij naar de markt en zie nog net de bestelbus uit parkeren. De bakker op de markt stopt de fietsenmaker: ‘Even wachten, hij komt eraan!’  Even later wordt mijn rijwiel uitgeladen, met twee nieuw banden.

Routepunt 1
Routepunt 1 Fietsen in Brabant

Loopbandfiets

Zo doende worden er weer fietsrondes gedaan. Gisterenmorgen een team-uitje gedaan met collega’s, op de Hoge Veluwe op een ‘loopbandfiets’ met elektrische ondersteuning. Een vreemde gewaarwording, loopbewegingen maken en dan op twee wielen door de bocht. Jammer dat er een snelheidsbegrenzer op zat. Vandaag op mijn eigen hybride, dat wil zeggen een racefiets met recht stuur en iets dikker banden. En geen trapondersteuning. Een mooi rondje gedaan door het Brabantse land.

Bij Routepunt 1
Bij Routepunt 1 Fietsen in Brabant

Geef een reactie