Station Almere Centrum

Trein- en busstation Almere Centrum

Station Almere Centrum is zowel een trein- als een busstation. Aan de zuidzijde van het station ligt het zogenoemde Stationsplein en het stadshart van Almere. Aan de noordzijde bevindt zich het Mandelaplein en het Mandelapark tussen futuristische kantoorcomplexen. Met de aanleg van het Mandelapark is aan groenvoorziening gedacht.

De perrons van treinstation Almere Centrum bevinden zich op het bovendek. Het complex is daarmee een viaductstation. De perrons zijn grotendeels overdekt door een constructie van staal en glas. Onder het viaduct bevinden zich de haltes voor de bussen. Het ontwerp van station Almere Centrum is van Ir. P.A.M. Kilsdonk.

Treinstation Almere
Treinstation Almere Centrum
Almere Centrum
Perrons Almere Centrum

De Flevolijn is de spoorlijn die de steden Almere en Lelystad verbindt met Amsterdam en het Gooi. Door middel van de Hanzelijn staat de Flevolijn in verbinding met Kampen en Zwolle. Station Almere Centrum is voor de gemeente Almere met een inwoneraantal van ruim 220.000 inwoners een belangrijk station in de Flevopolder. In 1987 werd het in gebruik genomen als Almere Centraal Station, maar in 1999 werd de naam gewijzigd in station Almere Centrum. Het viaductstation is een ontwerp van architect Ir. P.A.M. Kilsdonk die eveneens de treinstations Almere Muziekwijk, Almere Buiten en van Lelystad Centrum ontwierp. Peter Kilsdonk is geboren in Doorwerth in 1954, en studeerde bouwkunde en architectuur aan de Technische Universiteit van Delft. Kilsdonk ontwierp onder andere ook de stations van Oss, Doetinchem, Wolvega en Duivendrecht.

Zie: Station Almere Centrum

Geef een reactie