Origo 3000 kooktoestel

Aan boord koken wij met een Origo 3000 tweepits spiritus kooktoestel, welke vast (niet cardanisch of mobiel) is opgesteld in de kombuis en is voorzien van pannenklemmen. Er zijn zeilers en watersporters die als brandstof bio-ethanol gebruiken, maar wij verwarmen en bakken de maaltijden op de in de supermarkt verkrijgbare spiritus. Ons bevalt dat goed: spiritus heeft een hoge verbrandingswaarde waardoor water voor koffie en thee snel aan de kook zijn, evenals de aardappelen, rijst en pasta’s. Ook de vlamtemperatuur is bij het kooktoestel goed te regelen, doet niet onder voor een kooktoestel op (Camping)gas. Het voordeel van koken op vloeibare brandstof vinden wij het niet aan boord hebben van gas en een bijbehorende gasinstallatie. Lekkage van gas heeft het risico van ophoping in de laagste delen van de boot, met het risico van een gasontploffing. Daarbij is spiritus en eventueel bio-ethanol goed verkrijgbaar, al wil dat in het buitenland niet altijd zo zijn, maar dat is bij ons (vooralsnog) niet van toepassing. Ook gebruiken wij aan boord een Omnia ovenpan om brood aan boord (af) te bakken. Ook daar beleven wij veel plezier van. Wat belangrijk is: nooit bijvullen wanneer het toestel in gebruik of op temperatuur is! Voor het geval dat zijn er een blusdeken en zijn er brandblusser aan boord.

Kombuis van een Hurley 800 Classic voorzien van bergvakken voor kommaliewant, Origo 3000 spiritus kooktoestel, wasbak met Wahle voetpomp.
Origo 300 spiritusbrander met Omnia wonderpan, in te zetten als oven. Daarmee is er geen gas aan boord en kan er gebruikt gemaakt worden van op veel plaatsen te verkrijgen spiritis of ethanol. Met behulp van de Omnia ovenpan is het mogelijk om broodjes (af) te bakken. Maar in een gewone pan zijn daar ook wel mogelijkheden voor.
Sluit Menu