Voorbereiding Pelgrimstocht

Alles in een rugzak

Heel stoer heb ik na het lezen van verhalen over pelgrimstochten bedacht dat ik mijn eigen bagage wil dragen, in een rugzak. Bagage transport is te realiseren, maar de gedachten achter zelf bagage dragen is het bij je hebben van je spullen. Je loopt immers elke dag van adres naar adres. Wanneer ik op vakantie ga is minimalistisch pakken nog wel een dingetje. Steeds weer neem ik veel te veel mee en kom ik uiteindelijk thuis met een koffer waarin zeker een kwart ongedragen kledingstukken zitten. Nu ik de bagage mee ga dragen en daarmee dus elke gram meesjouw gedurende de hele reis is goed overdenken wat er meegaat en hoe zwaar dat gaat wegen een belangrijk punt van aandacht. Talloze paklijsten van ervaren backpackers heb ik bekeken om uiteindelijk te bepalen wat meegaat. Bij de een lees je de vuistregel om 20% van je lichaamsgewicht mee te sjouwen, een ander noemt 10%. Mijn uitgangspunt is om 10% aan te houden wat neerkomt op zo’n 6,5 kilo bagage op mijn rug.

Rugzak bagage
Bagage die mee gaat en kan

Zelf vind ik het prettig om van veel mensen te lezen wat er in de rugzak mee gaat, daarom hieronder mijn paklijst, deels zelf gekozen, deels geïnspireerd door ervaren wandelaars.

Kleding

2 wandelleggings 1 aan / 1 mee 333 gram
1 wandelbroek, kort 260 gram
1 broek, lichtgewicht Avond / pyama 83 gram
3 shirts (merinowol) 1 aan / korte /lange mouw 274 gram
2 hemdjes (merinowol) 1 aan 83 gram
2 sportbeha’s 1 aan 95 gram
3 slips 1 aan 46 gram
3 paar wandelsokken 1 paar aan 81 gram
Buff 45 gram
Fleecevest 350 gram
Thermoshirt
Regenpak 775 gram
Badpak 143 gram
Slippers 167 gram
Totaal kleding 2735 gram

Lange tijd heb ik overwogen om een paar extra, lage wandelschoenen mee te nemen ter afwisseling. Echter, het is wel een flink pakket in de rugzak, dus die optie laat ik voor nu achterwege.

Overige

Lakenzak Cocoon 260 gram
Handdoek Licht en sneldrogend 45 gram
Toiletartikelen:
Zeep Velletjes 14 gram
Tandenborstel / pasta 42 gram
Kam
Muggenspray 24 gram
Zonbescherming 50 SPF 128 gram
Zonbescherming 50 SPF gezicht 60 gram
EHBO spullen / pleister / pijnstillers 141 gram
Wasmiddel Velletjes 14 gram
Kaarten, wandelgids, pen
Reserve: veters, tie-wrap, stukje touw,
knijpers, opvouwbaar tasje
Telefoon, ipad, opladers (duo), powerbank
Drinkbeker 43 gram
Thermowaterfles
Drinksysteem rugzak
Spork 9 gram
Koffie / thee zakjes 162 gram
Chocolade 332 gram
Trailmix 760 gram
Drop 210 gram
Trekkingmaaltijd 158 gram
Totaal overig 2403 gram

Zwaarste spullen dicht tegen de rug

Bij het inpakken van de rugzak is het belangrijk de zwaarste spullen zo dicht mogelijk tegen de rug te pakken. Onderin stop ik spullen die niet direct nodig zijn, eten en drinken natuurlijk bij de hand. De kleding is zoveel mogelijk in plastic verpakt om het bij regen hopelijk mogelijk droog te houden. Het bovenvak niet te zwaar maken. Mijn wandelstokken en beker kunnen aan de rugzak bevestigd worden.

De afgelopen weken heb ik mijn wandelingen veelal met volle bepakking gemaakt. Eerlijk, de eerste meters was de gedachten: tjonge wat gaat dat worden straks? Maar ook hier, oefening helpt, naar mate je langer loopt met volle bepakking went het gewicht wat je meedraagt. Zeker met het nog wat herschikken van de bagage kan ik zeggen dat het prima te doen is.

Geef een reactie