Olavspad (25) Van Munkeby naar Markabygda

Onrustige nacht

Na een onrustige nacht in de herberg, het was er heel gehorig en koud, was er een ontbijt. Alles was stokoud in dit oude onderkomen, ook was er een groep van veertien Engelsen waardoor het vol en onoverzichtelijk was.

Alternatieve route

Om half negen laat ik Munkeby achter mij. Het advies voor vandaag was om de fietsroute volgen. Dat betekende flink wat extra kilometers maken. De reden om de fietsroute te volgen was dat het voetpad erg modderig en drassig was en ook nog belemmerd door werkzaamheden. Die fietsroute was minder duidelijk bewegwijzerd, ik liep daardoor vandaag wat te zoeken waar ik was. In principe was het één lange weg rechtuit maar in de bergen verbaasd het steeds weer dat de logica van het platte land daar niet klopt. Het was opletten!

S:t Olavsleden
Schapen op het pelgrimspad

Lopen op intuïtie

Na een dag wandelen met flinke klimmen en dalen, met uitzichten over het meer, met veel eekhoorns, een konijn, schapen op de weg en koeien in de bergweiden wilde ik weten of het al op ging schieten. Maar ook mijn telefoon wist niet waar ik was. Mogelijk door onvoldoende dekking van het netwerk in dit dunbevolkte gebied. Ook de bordjes met de route bleven achterwege. Toen de wereld weer wat bewoond werd, en de zijweg niet de zijweg was op de kaart die ik zocht, heb ik mijn telefoon uit en weer aangezet. Soms helpt dat, een herstart tot mijn opluchting bleek ik nog altijd op de goede weg te zijn. Pelgrimeren is niet altijd genieten, soms is het ook zoeken, zijn er onzekerheden en loop je aan tegen twijfel.

S:t Olavsleden
Noors heuvellandschap

Eigenlijk had ik vandaag alle aandacht nodig bij het zoeken en vinden van de weg. Dan komt het er niet van foto’s te maken. Op een paar na dan. Het bleek nog een uur lopen te zijn naar Troset. Een uur van wandelen in de klim. Het landschap is heuvel- en bergachtig. Troset ligt op een hoogte.

Vertrouwde saamhorigheid

Nu verblijf ik wederom in een gastenverblijf met de andere pelgrims. Het wordt meer en meer vertrouwd. We doen al onze was in de wasmachine en eten samen. Wel heb ik zelf gekookt vanavond, fijn om weer eens voldoende groente te eten! Weer vijfentwintig kilometer gelopen vandaag, morgen weer verder, op naar de kathedraal van Trondheim!

Geef een reactie