Olavspad (23) van Vuku naar Stiklestad

Over overwinningen gesproken!

De afgelopen nacht heb ik door gebracht op camping Østnes in Vuku. Vuku ligt aan de Verdalselva, een samenvloeiing van de Inna en de Helgåa. Bij Vuku wordt deze samenvloeiing een wildwaterpartij met prachtig ingesleten rotspartijen die een groene kleur vertonen. Met deze ligging zijn Vuku en camping Østnes een eldorado voor de zalmvisserij.

Wie mij en mijn relatie tot vis kent, weet dat dit een grote overwinning voor mij is geweest. Alles op camping Østnes was vis! In de hutten hingen foto’s van hoe groot ze gevangen waren. De aanduidingsbordjes waren in de vorm van een vis en een mede-pelgrim vertelde dat een campinggast aan kwam lopen met een joekel van een gevangen zalm die in de vriezer werd gelegd! Ik heb maar niet gekeken!

S:t Olavsleden
We volgen het Olavspad

Heerlijk geslapen

Toch heerlijk geslapen in het eenvoudige pelgrimshutje, maar vanmorgen om zes uur al weer wakker. In dit hutje stond geen ontbijt klaar, dat was een eigen verantwoordelijkheid vandaag. Gisteravond bij de Coop een bakje Skyr gekocht en een broodje. Samen met een bakje (oplos) koffie was dit het ontbijt van de dag.

Om acht uur was het hutje opgeruimd en schoon, en was de rugzak gepakt! Ik ging weer op pad voor een korte tocht vandaag. Maar eerst nog een andere missie, de kerk van Vuku bezoeken. Gisteren was ik te moe, bij aankomst om die anderhalve kilometer nog te lopen. Maar vandaag eerst naar de rode kerk van Vuku. Daar even rondgelopen en een stempel verzameld! Het eerste paspoort is vol!

S:t Olavsleden
Houten kerk bij Stiklestad

De wandeling naar Stiklestad was mooi. Berg op, berg af, bovenop met mooie uitzichten op de glooiende omgeving. Schapen in de wei met een bel om. En uit het bos kwamen twee hertjes gerend om aan de rand van het weiland te grazen.

Na drie keer een berg opgeklommen te zijn om er aan de andere kant weer af te lopen, liep ik een diep, donker bos door. Bij een boerderij ging het pad over het erf om tussen de weilanden door af te dalen naar Stiklestad.

Stiklestad, waar Olav Harroldson stierf

Stiklestad is een belangrijke plaats in de Olavs-geschiedenis. Olav Harraldson stierf op deze plek tegen een steen. Op die plek is het altaar van de kerk van Stiklestad geplaatst.

S:t Olavsleden
Wegwijzer S:t Olavsleden

Geef een reactie