Olavspad (14) Van Rödön naar Vapona

Voedsel van het land

Zowel gisteravond als vanmorgen zat ik aan tafel bij mijn gastgezin. Deze mensen hadden een grote moestuin en gingen er graag op uit om bessen te zoeken. Gisteravond heerlijk gekookte aardappels gegeten met een bonenschotel en salade, met veel groente uit eigen tuin. Als toetje een ijsje met een zelfgemaakte bessencompôte uit de omgeving. We moesten nog hartelijk lachen toen ik vertelde dat ik veertien dagen onderweg ben en al zeker tien keer lasagna had gegeten. De vrouw des huizes vertelde dat ze overwogen had om voor deze avond lasagna te maken!

Muzikale uitgeleide

Na het ontbijt nam ik afscheid van mijn gastgezin, er was ook een buurman aangeschoven want … dit gezin doet een pelgrim altijd uitgeleide met de pelgrimsmars. Terwijl ik het pad langs het meer vervolgde, klonk vanaf de veranda van het huis een pelgrimsmars, gespeeld door de mensen op viool en citer. Een hele bijzondere ervaring.

Daarna vervolgde het pad door het bos naar de kerk van Rödön. De kerk van Rödön heeft kerkstallen die bewaard zijn gebleven. Vroeger kwamen sommige kerkgangers van ver te paard en konden de paarden gestald worden. Soms kwamen mensen van zo ver dat ze moesten overnachten voor het kerkbezoek.

S:t Olavsleden
Kerkstallen

Muggen

Na Rödön volgde een lange gravelweg naar een Olavsbron. Deze bron had ook wat runenstenen staan en wat bankjes. Het had een mooie rustplaats geweest maar de muggen prikten daar gewoon door mijn lange broek heen. Snel weer weg en verder. De weg liep een berg op en bovenop was een heerlijk bankje met uitzicht. Tijd voor een lange pauze want inmiddels was ik zestien kilometer onderweg.

S:t Olavsleden
Olavsbron

Koffie

Na de pauze vervolgde de weg verder door het bos. Bijzonder dat je hier dagen kunt lopen zonder mensen tegen te komen. Een enkele keer een auto of een fietser, maar praktisch geen andere wandelaars. Er kwam weer een gehuchtje met een paar huizen en opnieuw ging de weg weer door het bos. En toen een welkom bord! Koffie!

S:t Olavsleden
Koffie!

Fika

In het dorpje Näskott was een witte kerk met een Hembrygdsgård. Bijna elk gehucht heeft wel zo’n buurthuis met theetuin, vaak vlakbij de kerk gelegen. Je kunt hier Fika krijgen, koffie met iets erbij, een Zweeds gebruik. Na Näskott ging het pad opnieuw de bossen in, om in het grote dorp Nälden uit te komen, een wat troosteloos plaatsje met grauwe hoogbouw en industrie. Onderweg stond er nog aangeplakt dat pelgrims welkom zijn om te slapen in de ijshockeyhal, maar mijn slaapplaats was al geregeld in het volgende dorpje Vaplan. Vandaag 27 kilometer gelopen.

Geef een reactie