Koudekerke • Plompe Toren

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Olavspad
  • Bericht reacties:1 reactie

Koudekerke, Schouwen-Duiveland

Tussen Zierikzee en Burghsluis op Schouwen-Duiveland staat aan de oever van de Oosterschelde een toren. Het betreft de Plompe Toren, eens de kerktoren van Koudekerke. Rond 1475 tot 1650 hebben in de nabijheid van Koudekerke zo’n vijftien dorpen bestaan, maar door afkalving van de kustlijn zijn deze dorpen afgebroken, of letterlijk in zee zijn verdwenen. Zo ook het dorp Koudekerke. Een kerk zonder mensen heeft geen zin, daarom is de kerk afgebroken, maar de toren is blijven staan als een baken aan de oever.

Plompe Toren Koudekerke
Gezien vanaf de Oosterschelde, Plompe Toren op Schouwen-Duiveland

Haven van Burghsluis

Vandaag een dag blijven liggen in Burghsluis, een haven zoals waar we graag zijn: een gemoedelijke sfeer in een natuurlijke omgeving en een ligplaats waar je de boot gerust achter kunt laten. De haven van Burghsluis is ook een getijdehaven zodat de aanblik met het uur veranderd: zo staat het water hoog tegen de beschoeiing van de dijk en heb je ogenschijnlijk steigerpalen van gewoon formaat, een paar uur later heb je een walkant vol zeewier waar watervogels zich tegoed doen aan schelpdieren en pieren, en is het water tussen de drijvende steiger en de dijk versmald, torenen de steigerpalen meters hoog boven de boten uit. Het is een mooie zonnige dag met weinig wind, een goede gelegenheid om in de benen te komen, zeker voor de schipper die al genoeg op zijn bootje heeft gezeten.

Plompe Toren op een oude prent
Plompe Toren op een oude prent

Plompe Toren

De wandeling wordt beloond met de beklimming van de Plompe Toren en een prachtig uitzicht over de Oosterschelde en Schouwen-Duiveland. En waar eens huizen en een kerk heeft gestaan, mensen in Koudekerke hebben gewoond en ter kerke zijn gegaan.

Koudekerke op Schouwen-Duiveland

Kerktoren

Plompe Toren op een oude Ansichtkaart
Koudekerke op een oude Ansichtkaart
Burghsluis
Burghsluis met op de achtergrond de Oosterschelde stormvloedkering

Zie ook: Westenschouwen, Schouwen-Duiveland

Dit bericht heeft één reactie

  1. Gerrie

    Prachtige verhalen, mooie vergezichten.

Geef een reactie