Van Nieuwvliet Bad naar Breskens
De plaatsnaam Breskens zou weleens afkomstig kunnen zijn van het woord ‘bres’, in de zin van een gat, een scheur, een opening in een dijk of duin. Want zo is het wel gelegen met Breskens op Zeeuws Vlaanderen aan de Westerschelde. Tussen de duinen en achter de dijken. Aan het begin van de negentiende eeuw zou de haven van Breskens ook niet meer zijn geweest dan een geul met wat palen waaraan vissersboten konden worden vastgemaakt. We wandelen door de duinen en langs het strand van Nieuwvliet Bad naar Breskens.
Veerdienst Vlissingen-Breskens
Dat veranderde in 1828, toen er een veerdienst met een stoomschip in de vaart kwam, varende in de driehoek Vlissingen-Breskens-Terneuzen. De voorloper van de Provinciale Stoombootdienst, de PSD met onder andere de veerdienst Vlissingen-Breskens. Tegenwoordig vaart tussen Vlissingen en Breskens de Westerscheldeferry, voor wielrijders en wandelaars.
11 september 1944
De woonplaats zelf oogt jong. De meeste bebouwing oogt naoorlogs. En dat is verklaarbaar. Op 11 september 1944 heeft Breskens geleden onder bombardementen van de bevrijdende geallieerden. Maar bommen bedoeld voor schepen van de bezetter in de haven belandden op de woonhuizen. Strategisch was Breskens belangrijk voor vriend en vijand. Er werd letterlijk en figuurlijk een ‘bres’ geslagen, zowel Breskens, maar ook in families waarin slachtoffers waren te betreuren. Breskens is nu vooral een mooie plaats aan de Westerschelde, met strand en duinen, fiets- en wandelpaden, en een langgerekte boulevard met ligplaatsen voor de watersport. Vanaf Vlissingen te bereiken met het voet- en fietsveer.
Visserij Breskens
Jachthaven Breskens
De Westerschelde en daarmee de havens van Breskens liggen aan open zee. Vandaar dat er sprake is van getijden. De aanlegplaatsen in de jachthavens zijn daarom voorzien van drijvende steigers, die meebewegen met hoog en laag water.