Waal- en Merwedebrug

Bruggen over de grote rivier

Vandaag twee bruggen gedaan, de brug over de Waal bij Zaltbommel en de Merwedebrug over – de naam zegt het al – de Merwede bij Gorinchem. De Boven-Merwede om precies te zijn. Niet varende eronderdoor maar fietsende eroverheen. Eerst langs de Waaldijk stroomopwaarts met de wind een beetje mee langs Vuren, Herwijnen en Haaften, en dan stroomafwaarts en met de wind tegen langs en door de uiterwaarden door Zaltbommel, Slot Loevestein, Woudrichem en Sleeuwijk.

‘Trek’ klaar voor vertrek

Wat zie je zoal onderweg? Een aantal kerken ingericht als woonhuis. Heb dan altijd de neiging om even aan te bellen en te vragen of het kerkorgel er nog is, en zo ja, of het bespeelbaar is. Ook een aantal steenfabrieken al dan niet met een andere bestemming dan de oorspronkelijke. Het was druk met scheepvaart op de Waal, opvallend hoeveel koppelverbanden, binnenvaartschepen met een bak ervoor of ernaast om de laadcapaciteit te vergroten. Naast fruittelers ook graanvelden en schapen gezien onderweg, een deel van het traject, in totaal 62,5 kilometer tussen de schapen en over de veeroosters heen, met een gangetje van gemiddeld 22,2 kilometer per uur. Drie maal weerstand geboden aan de verleiding de fietstocht in te korten, maar er niet aan toegegeven: de eerste maal de veerpont van Brakel, die mij zo maar weer terug vlak bij Vuren zou hebben gebracht. De tweede maal de veerdienst bij Slot Loevestein, die mij in Gorinchem zou hebben afgezet. En dan de derde verleiding hetzelfde voetveer bij Woudrichem. Niet gedaan, wel het voetveer genomen om van Loevestein over de Afgedamde Maas te komen, nu weet ik het weer, vijfenveertig jaar geleden met schoolreis, daar gingen we met heel de klas. Er viel ook een schoen in het water die werd opgevist.

Het voetveer van Loevestein naar Woudrichem over de Afgedamde Maas. ‘Woerkum’ zeggen ze hier, niet te verwarren met het Friese Workum.

Vandaag op het voetveer een aardig praatje met een wandelaar die de route langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie liep. Na Woudrichem door naar Sleeuwijk en de Merwedebrug over, en zo was de route weer rond, uit en thuis. Straks kijken we Tour de France. En vanavond Skûtsjesilen op TV.

De fiets mee met het voetveer van Loevestein naar Woudrichem.

Geef een reactie

Sluit Menu