Slot Loevestein

Slot Loevestein

Een schoolreisje, tientallen jaren geleden, naar Slot Loevestein, waaruit eens, lang geleden, het jaartal en het tijdperk waren me toen ontgaan, Hugo de Groot in een boekenkist was ontsnapt. Tijdens het schoolreisje hebben we ‘de’ of beter gezegd ‘een’ boekenkist gezien, waar met gemak iemand in zou passen. Ook in de herinnering de overtocht met een boot waar de halve, of misschien wel de hele klas op en in paste, gezeten op houten banken en planken. En van een schoen die te water raakte en er met een bootshaak weer uit het water werd gevist.

Slot Loevestein

Waar Maas en Waal te zamen spoelt
en Gorkum rijst van ver,
daar heft zich op den linker zoom
en spiegelt in den breeden stroom
een slot van eeuwen her.

Slot Loevestein ligt aan één van Nederlands drukste vaarwateren, aan de Waal, behorende tot onze Grote Rivieren, het is zelfs de grootste rivier van ons land, het is de benedenloop van de Rijn die dwars door Duitsland is gestroomd en bij Pannerden en Lobith ons land binnenkomt. En wetende dat er een veerdienst wordt onderhouden tussen Gorinchem en Woudrichem over de Boven Merwede met duwvaart in vier- en zesbaks koppelverbanden en tegen de stroom opvarende Rijn- en binnenvaart en de daalvaart met de stroom mee kon ik mij maar moeilijk voorstellen we destijds, overladen met alle indrukken van het schoolreisje, met een open praam van Gorinchem naar Slot Loevestein zouden zijn gevaren, en halverwege nog even gedraaid voor het oppikken een baldadig in het water geraakte schoen. Maar inmiddels weet ik beter, de ijzeren schuit stak niet de Boven Merwede, maar de Afgedamde Maas vanaf Woudrichem over, waar Maas en Waal te zamen spoelt, zoals een gedicht van Hendrik Tollens verwoord.

Dit weekend zijn we naar Slot Loevestein geweest, voor een verkennende wandeling langs de grienden. Gesprek met de natuurbeheerder daar, over afgeknaagde boomstammen en bevers die er huishouden, gelopen tussen de ‘Grote Grazers’ die ons bedenkelijk in de gaten hielden, en wij hen, maar die toch een stap voor ons opzij zetten. Gelukkig maar, want ze zijn groot, zeker van dichtbij, en hebben ook hoorns. Een ronde om de slotgracht, maar het slot zelf bezoeken met alle bijbehorende historie, dat komt later. Ben reuze benieuwd naar de geschiedenis en de verhalen van het slot. En naar de boekenkist van Hugo de Groot. Die zijn naam eer aan heeft gedaan.

Geef een reactie

Sluit Menu