Aareschlucht

De Aare

Over waterrimpels gesproken, de Aare is de langste rivier geheel en al in Zwitserland gelegen. Zij ontspringt in de oostelijke Berner Alpen aan de Oberaargletsjer, stroomt door het Brienzer- en Thunermeer en loopt langs de bondsstad Bern en wordt vandaar het Bielermeer in geleid. Daarna volgt de Aare de zuidzijde van de Jura om bij Koblenz in Noordwest-Zwitserland de Rijn in te stromen.

Grimselpas, klik op foto
Stuwmeren op de Grimselpas

Nabij de oorsprong van de Aare tussen Innertkirchen en Meiringen in het Grimselgebied doorkruist de rivier de diep ingesneden, 180 meter hoge en bij een gemiddelde waterstand 5 meter diepe Aareschlucht. Vandaar stroomt de Aare verder richting Brienz aan het Brienzersee om daarna bij Interlaken (vertaald: ‘Tussen de Meren’) de Thunersee binnen te stromen. Bij Thun verlaat de Aare de Thunersee weer en stroomt dan verder richting de stad Bern om daar langs het Zwitserse parlementsgebouw en met een boog om de oorspronkelijke stadskern heen te stromen, de rivierbocht die bekend staat als de ‘Aarelus’. Alhoewel de oorspronkelijke loop van de Aare de Bielersee zijdelinks liet liggen stroomt het gekanaliseerde deel van de rivier tegenwoordig de Bielersee in en vandaar uit van Biel naar Solothurn, vervolgens naar Olten en Aarau naar Brugg waar de rivieren de Reuss en de Limmat zich voegen bij de Aare om gezamenlijk, 291 kilometer van haar oorsprong vandaan bij het Zwitserse Koblenz in de Rijn te monden.

De Aare bij Bern voor de Aarelus
De Aare bij Bern na de Aarelus

De Aareschlucht

De Aareschlucht biedt een indrukwekkend aanzicht. In de diepe kloof is de invloed van het langsstromende water zichtbaar in de uitgesleten rotspartijen. Gedurende vele duizenden jaren heeft de rivier een diepe bedding uitgegraven in het kalkgesteente tot een diepte van zo’n 5 meter in een engte van 1,3 kilometer lang. Daarboven de stijle rotswanden tot een hoogte van 180 meter. Fascinerende is in de nauwe ravijn te zien hoe het water en in vroeger tijd gletcherijs gedurende duizenden jaren sporen heeft nagelaten in het gesteente. En hoe op plekken waar zonlicht de rotsen bereiken de vochtige rotsen begroeid raken met algen, mossen, varens en zelfs met struiken en geboomte. De kracht van de natuur en de wonderen van de schepping! De Aareschlucht is toegankelijk gemaakt voor bezoekers met ingangen nabij het treinstation van Meiringen als langs de bergweg vlak bij camping Aareschlucht. Houten loopplanken met een metalen hekwerk en een gangenstelsel door de rotsen heen laten bezoekers door de kloof heen wandelen, een paar meter boven het langsstromende water van de Aare, vlak langs de stijle rotswand. Op cruciale plekken is het voetpad verlicht, zoals in de grotten in de rotsen.

Rotspartijen in de Aareschlucht
Op de smalle stukken bedraagt de doorgang in de kloof tussen de rotsen amper één meter.

Geef een reactie