Haagse Beemden
Regelmatig wandelen wij door de Haagse Beemden, waar rietvelden, graslanden en landbouwgronden aan elkaar grenzen. Vandaag zagen we in de gerooide strook zonnebloemen langs het maisveld staan. Een zogenoemd zonnebloemenlint dat het landschap een kleurrijke aanblik geeft, maar ook ten goede komt aan bijen, vlinders, vogels en daarmee de bestuiving van andere gewassen. Kortom biodiversiteit in de Haagse Beemden.
Biodiversiteit
Enkele weken geleden zagen we langs het maisveld nog raapzaad of koolzaad staan. Ongetwijfeld staat het er nog, maar nu komen daar de zonnebloemen verre bovenuit, temidden van andere kleurrijke bloemen. Het zonnebloemzaad is er bewust en doelgericht gezaaid, evenals eerder het raap- en koolzaad. Er zijn zelfs streken in ons land waar crowdfund-acties worden ondernomen om het de landbouwers mogelijk te maken een strook van hun landbouwgrond beschikbaar te stellen voor het inzaaien van zonne- en andere veldbloemen.
Zonnebloemenlint
Het aanleggen van een zogenoemd zonnebloemenlint wordt gedaan om als het ware verschillende landbouwgronden met elkaar te verbinden. Dit omwille van de welstand van bijen, vlinders en vogels, zoals hier valt te lezen. Zoals ook hier een mooie uitleg gegeven. Een gegeven is dat zonnebloemen goed mengbaar zijn met mais, wanneer dit gebruikt gaat worden voor bijvoorbeeld veevoer. Waarbij dus de ingezaaide zonnebloemen een zonnebloemlint vormt dat bijdraagt aan de diversiteit van de begroeiing, zoals deze in de Haagse Beemden aanwezig zijn: graan, mais, aardappelen, riet en grasland liggen naast elkaar. Daarbij geven de akkerbloemen een mooie aanblik voor wandelaars en fietsers.
De biodiversiteit neemt toe. In tijden van schaarste zijn de zonnebloemen voor bijen en insecten een welkome bron van stuifmeel en nectar. De langgerekte rijen zonnebloemen verbinden stukken grond met elkaar. Er ontstaat zo een highway voor vlinders, bijen en andere insecten en een lust voor het oog.