Dinteloord • Polderland

Dinteloord

Aan de Noordzeedijk bij Stampersgat bevindt zich suikerfabriek ‘Dinteloord’. Een uitgebreid complex, al in bedrijf sinds 1908, met de daarnaast gelegen directeurswoning uit 1920 in expressionistische stijl. Deze woning staat aangemerkt als rijksmonument, tekenend voor de welvaart en werkgelegenheid destijds voor de omgeving. Welke deels bestaat uit ‘oud’ land, en deels uit van het water gewonnen land. Dankzij de dijken ligt er sinds het jaar 1605 een West-Brabantse polder, het Prinsenland. En ligt achter de dijken van het Volkerak het relatief jonge dorp Dinteloord. Vernoemd naar de nabij gelegen rivier de Dintel.

Dinteloord
Dinteloord

Polderland

Begin zeventiende eeuw, in 1605 waren de omliggende dijken zodanig aangelegd, dat het land bewerkt en bewoond kon gaan worden. Het wordt genoemd het grootste inpolderingsproject van West-Brabant.  Het tot die tijd buitendijks gelegen land zal bij tijden droog en nat zijn geweest, onder invloed van de getijden en de neerslag. Het gebied gelegen tussen de Dintel en de Steenbergse Vliet behoorde destijds tot prins Filips Willem van Oranje, vandaar ook de naam Prinsenland. Welke sindsdien geschikt was voor de aanplant van gewassen zoals aardappelen, groenten, graan en suikerbieten. En konden er woonplaatsen als Dinteloord worden gebouwd. Jonger dan de nabijgelegen dorpen Heijningen en Stampersgat. Deze dorpen lagen van oudsher al achter de oorspronkelijke dijken. Met name Heijningen is nog altijd een lintdorp, langgerekt bestaande uit dijkwoningen.

Heijningen is ontstaan als dijkdorp langs de Oude Heijningsedijk en bestond voornamelijk uit dijken en lintbebouwing. De dorpskern van Heijningen ten zuiden van de dijk is gebouwd na de Watersnoodramp van 1953.

Dinteloord
Dinteloord

Dintel

Vanaf het Volkerak passeer je de Vluchthaven, door de Manderssluis kom je varende via de Manderssluis op de Dintel. Meestal staat de Manderssluis open. Het doorgaande scheepvaartverkeer geregeld met de rode en groene lichten aan weerszijden van de sluis. In de nazomer dient er soms geschut te worden, in verband met sporen van blauwalg in het water.

Suikerfabriek

In het najaar vindt de zogenoemde bietencampagne plaats. Dan worden de suikerbieten uit de grond gehaald en naar de suikerfabriek bij Stampersgat vervoerd. Ook langs de monding van de Dintel is ook bedrijvigheid. In de havenmond tegenover de Vluchthaven aan het Volkerak een bunkerstation, binnen de sluis zowel aan de linker- als de rechteroever zijn er verschillende jachthavens waar ligplaats kan worden gekozen. Door na de eerste brug stuurboord uit te gaan vaar vrijwel door tot in het centrum van Dinteloord.

In maart en april worden suikerbieten ingezaaid in het land. Tijdens de zogenoemde bietencampagne worden de volgroeide suikerbieten geoogst en naar de suikerfabriek gebracht. Daar vindt een proces plaats van de suikerproductie. De suiker wordt nabij de fabriek opgeslagen om zolang de voorraad strekt aan afnemers te leveren.

Geef een reactie