NASA Marine Instruments

’NASA Marine Instruments Ltd, met het hoofdkantoor in Groot-Brittannië, is wereldwijd bekend geworden vanwege de productie van robuuste, betrouwbare producten met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Al hun producten voldoen aan de strenge Europese normen voor elektromagnetische compatibiliteit en hebben een garantie van 12 maanden.’Zo staat het Britse bedrijf NASA Marine Instruments bekend.

Digitale protocollen

Niet voor alle watersporters is NASA Instrumentarium de eerste keus. Dat heeft verschillende redenen. Om te beginnen zijn NASA navigatie-instrumenten overwegend ‘stand-alone’ instrumenten. Andere grote merken zoals AdvanSea, Brookes & Gatehouse, Raymarine, SIMRAD bereiden hun instrumenten erop voor om deel uit te kunnen maken van een netwerk, zodat snelheidsmeters, windmeters, dieptemeters, satellietontvangers, plotters en stuurautomaten met elkaar kunnen communiceren. Dit betreft dan digitale protocollen als NMEA0183, NMEA 2000, SeaTalk en SimNet. Niets is onmogelijk, maar zoals gezegd, NASA instrumenten zijn bedoeld om op zichzelf te fungeren. Alhoewel ook NASA Marine Instruments zich daarop voorbereid door sommige apparaten te laten communiceren via NMEA0183 of NMEA2000

NASA Clipper V2 windmeter
Verpakking NASA Clipper V2 windmeter, linksboven de Clipper, rechtsboven de Target, linksonder de Cruiser uitvoering. klik op afbeelding

Behoudend design

Een andere mogelijke reden is dat de eerder genoemde merken na een aantal jaar hun design wijzigen.  Nu gaat NASA tot op zekere hoogte ook mee met de tijd, maar het blijkt ook dat hun producten lange tijd worden gehandhaafd. Zo is de uitvoering ‘Target’ al tientallen jaren in gebruik, de uitvoeringen ‘Cruiser’ en ‘Clipper’ gaan ook al weer heel wat jaren mee. De ‘Target-serie’ is te omschrijven als een ‘industriële’ vormgeving. Eerlijk gezegd, ‘Cruiser’ vinden wij ‘geen vis en geen vlees’. ‘Clipper’ oogt wat meer behoudend, met grote goed afleesbare getallen in het scherm dat in stappen rood verlicht kan worden.

Lagere prijsklasse

Maar wellicht wekt ook de ‘prijs/kwaliteitverhouding wat weinig vertrouwen bij groepen consumenten. NASA zit qua prijs in het lagere segment. Mogelijk dat aan duurder meer kwaliteit, nauwkeurigheid en een langere levensduur worden toegeschreven. Desondanks geeft de leverancier 24 maanden garantie op het product. En gaat aanwezige NASA apparatuur op onze Hurley 800 al jaren mee.

NASA Clipper V2 Windmeter

Onze ervaring met NASA is dat de producten ons goed bevallen. De ons bekende NASA instrumenten hebben in de loop der jaren hun betrouwbaarheid bewezen, bij ons aan boord de ‘Clipper’ uitvoering. Komt bij dat onze principes en die van de NASA-filosofie bij elkaar aansluiten: de navigatie-instrumenten onafhankelijk van elkaar laten werken. Zodat er altijd instrument blijven om mee te navigeren, dat bijvoorbeeld bij het uitvallen van een zekering de overige apparatuur blijft werken.

NASA Clipper V2 windmeter
NASA Clipper V2 windmeter, links de gever van windrichting en windsnelheid, rechts het display
NASA Marine Clipper V2 windmeter
Display NASA Clipper V2 windmeter met aanduiding van schijnbare windrichting en windsnelheid in Mijlen/uur, Knots en m/sec

Klik op afbeeldingen en ga naar de instrumenten 

NASA Marine Clipper V2 windmeter
Display NASA Clipper windmeter
NASA Clipper Easy Log
NASA Clipper Easylog
NASA Clipper kompas
NASA Clipper elektronisch kompas
NASA Clipper Echosounder
NASA Clipper Echosounder (links) naast een IncasTec log

NASA Clipper windmeter klik hier

NASA Clipper dieptemeter klik hier

NASA Clipper kompas klik hier

NASA Clipper Easylog klik hier

SILVA kompas klik hier

SIMRAD stuurautomaat klik hier

Disclaimer

Mogelijk dat dit bericht de suggestie wekt van reclame of winstoogmerk. Dat is echter geenszins het geval; het bovenstaande is bedoeld om achtergrondinformatie te verstrekken over de keuzes die wij maken, en over instrumenten waar wij plezier aan beleven.