Thor Heijerdahl 1947 • Kon Tiki Expeditie

Thor Heijerdahl, Kon Tiki Expeditie 1947

Thor Heijerdahl
De Kon Tiki expeditie weergegeven aan boord van ms Midnatsol van de Noorse rederij Hurtigruten.

Kon Tiki Expeditie

Hoe kwam het, dat er op de Polynesische eilanden verteld werd over de legendarische figuur Tiki? En dat de bewoners van de archipel zoete aardappelen verbouwden en aten? En dat er kokospalmen groeiden op een eiland ontstaan uit koraalriffen? En dat er naar ‘Tiki’ verwijzende beelden waren met overeenkomsten uit de verloren gegane Inca-cultuur waarvan sporen in Peru? Zoals de zonnegod Kon Tiki? En dat er in de woordenschat van de Polynesiërs uitdrukkingen voorkwamen bekend bij de inheemse volken van het Andesgebergte?

Dit soort vragen hebben geleid tot de ‘Kon Tiki expedite’ in 1947, ondernomen door de Noor Thor Heijerdahl. Die niet wilde bewijzen dat, maar wel wilde aantonen dat het mogelijk was: Polynesië bereiken door zich mee te laten voeren met de wind en de stroom mee vanaf de westkust van Peru. Een geschatte reisduur van 98 dagen, die er 101 bleken te worden.

ms Midnatsol

Hurtigruten

Aan boord van ms Midnatsol met bestemming de Azoren woonden wij lezingen bij van Thor Heyerdahl junior, Heyerdahls oudste zoon. En zagen we twee Kon Tiki-films, de originele Kon Tiki expeditiefilm en de verfilming uit 2012. Als leesvoer voor onderweg hadden we bij ons het boek  ‘Vier Zomers Zeilen’ van watersportjournalist en zeezeiler wijlen Henk Bezemer. Bezemer zelf zeilde eens bij experiment zonder kompas, kaart en GPS van het het vasteland naar de Azoren. Daarom was het best wel passend om Bezemer’s boek te laten signeren door Thor Heyerdahl junior. Nog wel op zijn verjaardag .

‘Vier Zomers Zeilen’ van Henk Bezemer laten signeren door Thor Heijerdahl jr. aan boord van ms Midnatsol, 26 september 2018 op de Atlantische Oceaan tussen Lissabon en de Azoren. Op diens verjaardag nota bene …

Nabericht

Noorwegen gaat de archeologische vondsten, bestaande uit objecten en botresten door Thor Heijerdahl in de jaren 50 en 80 tijdens expedities meegenomen van Paaseiland, teruggeven aan Chili. Het zou gaan om duizenden objecten door Heijerdahl verzamelt.

De Noor Heyerdahl wilde bewijzen dat de bewoners van het Chileense eiland in de Stille Oceaan nazaten waren van Zuid-Amerikaanse migranten. Om zijn veronderstelling te onderbouwen legde hij in 1947 met het balsavlot Kon-Tiki meegenomen door wind en stroom 8000 kilometer af over de Stille Oceaan.

In het Kon-Tiki Museum in Oslo is het meerendeel van de archeologische vondsten en botresten van Paaseiland bewaard gebleven, deels voor het publiek tentoongesteld. Thor Heijerdahl’s zoon heeft aangegeven dat het altijd de bedoeling van zijn vader is geweest om deze terug te geven aan Chili. Tijdens een staatsbezoek van het Noorse koningspaar aan Chili zijn over de teruggave afspraken over gemaakt. Thor Heyerdahl zelf overleed op 87-jarige leeftijd in 2002.

Klik op afbeelding en ga naar ms Midnatsol, reis naar de Azoren

Geef een reactie