ss Rotterdam (1959)

ss Rotterdam (1959)

In de Rotterdamse Maashaven ligt ss Rotterdam gevaren, het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd. Na ss Nieuw Amsterdam werd ss Rotterdam het nieuwe vlaggeschip van de Holland Amerika Lijn. Het paradepaardje van de vloot voer van september 1959 tot oktober 1971 op de route Rotterdam – New York – Rotterdam. Het voormalige kantoor van de Holland Amerika Lijn bevind zich aan de Kop van Zuid, nabij de ingang van de Rijnhaven. In de huidige tijd is in dit monumentale gebouw Hotel Amerika gevestigd.

Passagiers en bemanning ss Rotterdam

ss Rotterdam telt 11 dekken, de passagiersaccommodaties bevinden zich op het B-, A-, Main-, Lower Promenade-, Promenade-, Upper Promenade- en sloependek. Op de eerste reizen kon er gereisd worden in de Eerst Klasse (655 personen) en de Toeristenklasse (801 personen).  Door alle passagiers dezelfde faciliteiten  te laten delen kon ss Rotterdam 1407 passagiers  huisvesten. In de cruisevaart werd dit aantal naar beneden bijgesteld. Aanvankelijk voer ss Rotterdam met 639 bemanningsleden. Samengesteld uit de scheepsofficieren op de brug en in de machinekamer (stuurlieden en werktuigkundigen) en oliemannen, radio-officieren, elektriciens, bootslieden en matrozen voor taken aan dek, scheepstimmerlieden, de huishouding bestaande uit koks, hofmeesters en bediening, receptionisten, linnenkamer personeel en entertainers zoals artiesten.

Laatste afvaart van het vlaggeschip

Op 6 oktober 1971 was de laatste afvaart vanuit Rotterdam, waarna de Holland Amerika Cruises het schip in is gaan zetten als cruiseschip met als thuishaven Willemstad op Curaçao. In 1997 deed de rederij het schip van de hand. Na met de naam ‘Rembrandt’ gevaren te hebben, en daarna gered te zijn van de slopershamer heeft het nu een bestemming in de Rotterdamse Maashaven gekregen als hotelschip, waarbij functies logeren, leren en recreëren worden gecombineerd.

ss Rotterdam
ss Rotterdam (1959)

De tijd vooruit

Het ss Rotterdam is heden ten dage nog altijd een prachtige verschijning, met de lijnen van een klassiek motorjacht. De ontwerpers in de jaren vijftig van de vorige eeuw waren dan ook hun tijd ver vooruit. Zij gaven ss Rotterdam onder andere de twee destijds gestroomlijnde slanke schoorstenen mee, of beter gezegd  de naast elkaar geplaatste rookgaskanalen.

Rookgaskanalen 

Voor de bouw van ss Rotterdam waren forse schoorstenen toonbeeld van kracht. Google maar eens op ss United States, een schip dat momenteel ligt te vergaan. Van ss United States zijn de twee schoorstenen esthetisch buitenproportioneel! Een ander voorbeeld: ss Titanic met vier schoorstenen. Maar de achterste schoorsteen van de Titanic was geen schoorsteen, maar was een dummy en fungeerde als een luchtkoker, een ventilatiekanaal. Maar voor de aanblik van het schip was het beter, vier schoorstenen boezemden vertrouwen in, maakten het silhouet van de Titanic compleet.

Midscheeps dekhuis

ss Rotterdam kreeg dus twee slanke rookgaskanalen. En om het silhouet in balans te brengen een dekhuis in het midden, met de vorm van een traditionele schoorsteen, een observatiepost met technische ruimten en met uitzicht op de sportfaciliteiten aan dek. Volgens velen evenwichtiger dan haar tijdgenoot de Britse Ocean-liner ss Canberra uit 1958 met haar destijds futuristische uiterlijk en qua silhouet gelijkend op ss Rotterdam. Bijzonderheid van ss Canberra, zij was uitgerust met een stoomturbine-elektrische voortstuwing. De twee schroefassen van ss Canberra werden aangedreven door 3-fasen wisselstroom elektromotoren, waarvan de benodigde elektrische spanning en stroom werd opgewekt door stoomturbines-generatoren. Anders dan ss Rotterdam, waar de schroefassen via reductiekasten direct door de turbines werden aangedreven.

Hotelschip Rotterdam
Hotelschip ss Rotterdam, voorheen van de Holland Amerika Lijn / NASM

Bouw ss Rotterdam

Scheepswerf: Rotterdamse Droogdok Maatschappij
Bouwnummer: 300
Opdrachtgever: Holland Amerika Lijn/N.V. Mailschip Rotterdam
Kiellegging: 14 december 1956
Tewaterlating: 13 september 1958
Technische proefvaart 1 August 1959
Overdracht en proefvaart: 20 en 21 augustus 1959

Technische gegevens ss Rotterdam

Lengte over alles: 228,12 meter
Lengte tussen de loodlijnen: 198,12 meter
Breedte over alles: 28,65 meter
Diepgang: 9 meter
Waterverplaatsing: 31,016 m³
Bruto Registerton BRT: 38.645 m³
Deadweigt DWT: 7800 ton

Kruissnelheid: 21.5 Knopen

Voortstuwingsinstallatie ss Rotterdam

Voortstuwing: 2 x 3 Schelde-Parsons stoomturbines
Voortstuwingsvermogen: 38500 APK (28.300 KW)
Scheepsschroeven: 2 driebladige schroeven 135,5 omw/min
Diameter scheepsschroeven: 6,096 meter
Gewicht per scheepsschroef: 23,5 ton
Boordnet: 4 turbine aangedreven draaistroomgeneratoren
capaciteit per generator: 1875 KVA 440 Volt

Klik op afbeelding en ga naar Stoomwerktuigen

Ga naar Stoomketels en stoomturbines

Zie ook Stoomschip Rotterdam

En lees RDM archief bouwnummer 300

Lees hier over ss Canberra

Geef een reactie